Seria Portofoliu – Fotografia

Fie ca esti artist sau artizan, deja ai observat o diferenta mare intre pozele de produs, facute cu un aparat profesional si pozele facute seara, pe lumina galbena de bec. Stiu cat de frustrant e sa faci o poza buna, mai ales daca nu ai aparat. Dar si cu telefonul poti sa faci niste poze cat de cat ok daca tii cont de niste lucruri.

O fotografie bine facuta, poate sa iti aduca vanzarea acelui produs. E simplu. Pentru ca toti oamenii au un simt estetic de baza. Cu totii raspundem la imagini clare, placut luminate si cu elemente bine puse in valoare. Este un raspuns instinctual, reflex, pe care il simtim, nu-l gandim. Imi place sau nu-mi place. Daca imi place, atunci poate imi ramane in cap. Poate ma mai gandesc la acel produs si poate imi aduc aminte ca l-am vazut undeva. Daca imi place, o sa-l cumpar.

„Bits of Summer” – bratara Aluria Spirit, tehnica seed beed freeform brickstitch. 2016

Pana aici, e simplu. Dar hai sa iti arat unde se complica lucrurile. In viata de zi cu zi, in care suntem bombardati cu imagini puternice, se da o lupta acerba pentru a stabili ce imagini vom retine si pe care le vom arunca intr-un cos al uitarii. Este o lupta pe care nu o simti in general. Dar care pe tine ca artist, te influenteaza si te forteaza sa o folosesti. Asta inseamna ca trebuie sa iti pui creativitatea si mintea minunata la contributie. Internetul si retelele sociale sunt o jungla, iar tu trebuie sa stralucesti in ea, pe langa ceilalti artisti si artizani care vor sa faca acelasi lucru.

Pe scurt: Pentru a-ti pune in valoare produsele, trebuie sa faci fotografii foarte bune, care sa impresioneze retina.

De cand fac poze, din 2009 am invatat cateva trucuri. Initial, cand am pornit in lumea handmade-ului cu Aluria Spirit, in 2011, am mers pe poze mai poetice, care sa spuna o poveste. Ma foloseam de lumina naturala, de culori si elemente decorative. Erau poze frumoase si apreciate dar imi pastrau imaginea la un nivel de hobby. Adevarul e, ca asta si era. Un hobby, pentru o studenta la restaurare care isi gasea refugiul creativ in handmade. (Blog – Aluria Spirit, Facebook – Aluria Spirit)

„Magic Forest” – set Aluria Spirit, cupru argintat si muschi din padure. 2011

Studiu de caz – O poza asa si asa. Compozitia e ok, dar nu e focalizata uniform. Sticluta cu muschi, desi este element central, nu se vede clar. Rezolutia e mica si nu se pot vedea bine detaliile. O micsorasem intentionat atunci, desi nu trebuia.

Apoi, dupa niste succesuri la targurile de profil, am vrut sa ridic nivelul. Am vrut sa imi dezvolt afacerea si asta a insemnat ca imaginea pe care o transmiteam, avea nevoie sa devina profi. Aveam un DSLR, acelasi Nikon D3000 pe care il am si acum. Mi-am conceput un light box dintr-o cutie de pantofi cu niste hartie alba. Iar ca surse de lumina, seara, foloseam o lampa de birou si doua lanterne cu o lumina alba. Sau, lumina naturala de la ora 10 dimineata. Plus un pic de editare pe calculator. Am improvizat cu ce aveam la indemana. Photoshopul este brici dar daca nu ai, sa stii ca Microsoft Office Picture Manager face minuni. Rezultatul in final? Bijuteriile mele au prins viata. O viata minimalista si eficienta. Ultimele detalii au fost sa adaptez aspectul blogului si a paginii de Facebook la noul „look”.

„Tribal Glory” – colier unicat Aluria Spirit, din seed beads si glass beads, 2016

Studiu de caz – O poza buna, culorile sunt vii, este focalizata uniform si linia de umbra ii confera o profunzime si caldura placuta. Mica greseala: am folosit o coala alba de hartie care avea colturile de sus un pic indoite. Nu deranjeaza tare dar se putea evita.

Imaginea pe care o creezi online, este formata din mai multe elemente, care trebuie sa fie coerente si sa lucreze impreuna.

Elementele tale vizuale sunt produsele, blogul/site-ul, paginile de pe retelele sociale si fotografiile. Ele impreuna iti contureaza imaginea si prezenta online. Ele sunt portofoliul tau. Forma de prezentare a portofoliului poate sa fie cum vrei tu si crezi ca iti reprezinta personalitatea mai bine. Iti place sau nu, te pui la vanzare. Produsele tale te reprezinta si oamenii te asociaza cu ele.

„Matinee Boho” – colier Boho Chic, Aluria Spirit, seed beads, nickel free pendant. 2016

Studiu de caz – O poza care cromatic vorbind, imi place tare. Culorile sunt vii, spun o poveste racoroasa si proaspata. Hartia alba intra in compozitie doar cat sa sublinieze pandantivul. Observa ca punctul de focalizare este pe pandantiv, elementul central. Iar margelele sunt usor neclare. Pe un aparat digital, efectul se numeste macro. E bine sa il folosesti cand vrei sa faci poza la un detaliu, il va scoate in evidenta. Colierul are si un mesaj secret, introdus prin codul binar, in care verdele este 1 si albastrul este 0. „Astazi fac totul la potentialul meu cel mai inalt”. Un lucru care trebuie sa apara in descrierea piesei. Ii confera un farmec anume.

Coerenta elementelor necesita o cunostinta minima de design. Adica: folosesti acelasi logo, aceleasi culori, acelasi aspect per ansamblu. Atunci, ele vor lucra impreuna. Poate ai observat ca in unele poze am adaugat si logo-ul Aluria Spirit. Este un detaliu mic care ajuta la vizibilitatea brandului. Am folosit 2 culori, un visiniu si un alb, in functie de ce se potrivea compozitional. Mic truc: orice compozitie artistica vizuala, este ca o poezie. Uneori rimeaza si alteori nu. Tu hotarasti care varianta e mai avantajoasa.

Acum, imagineaza-ti ca esti un copac. Trunchiul este afacerea ta. Iar crengile sunt fiecare actiune pe care o iei in mediul online sau offline. Daca toate partile lucreaza impreuna si comunica usor din punct de vedere vizual, ai de castigat un brand personal. Daca o parte are de suferit, afecteaza intreg ansamblul…si vanzarile. Tradus acum in lumea fotografiilor, asta inseamna sa ai acelasi stil de fotografie. Asta nu inseamna ca trebuie sa ai un singur stil artistic si un singur fel de produs. Poti sa fii cat de divers vrei. Ideea e ca fotografiile sa vorbeasca aceiasi limba. Mesajul in sine, lucrarile, pot sa fie infinit de bogate.

Este o preconceptie ca aceasta coerenta mentionata mai sus, trebuie sa se manifeste in toata arta ta. Coerenta este un element care iti ajuta „discursul vizual”, nu o limita in care trebuie sa te blochezi. Iar fotografia este o limba care te ajuta sa iti spui povestea. Vorbeste aceiasi limba in toate actiunile tale. Cum ar fi daca cineva iti pune o intrebare, si tu spargi raspunsul in 5 limbi. Nu se mai intelege nimic.
Fotografiile mele urmeaza aproximativ acelasi stil. Ma adaptez la piesa creata. Daca un fundal alb imi pune in evident valoarea piesei, atunci asta voi folosi. Dar daca simt nevoia de un boom cromatic, o voi face. Dar imaginile sunt curate si elementele ajutatoare sunt ca niste backing vocals pentru un solist. Sunt acolo sa sustina piesa, nu sa o sufoce prin supraincarcare.

Nu spune doar o poveste. Spune-ti propria poveste. Fii autentic.

Toata lumea cere originalitate. Nu ne plac repetitiile pentru ca ne plictisesc. Si mai ales, nu ne place sa vedem imitatii. In special daca le recunoastem ca imitatii. Nimeni nu mai e ca tine. Esti singurul om cu aceste trairi, emotii, sensibilitati, talente si amintiri. Esti un cocktail unic. Lucrarile si produsele tale nu spun doar o poveste. Iti spun propria poveste. Iar prin fotografii, o poti spune frumos, tare si clar, sau emotionat, balbait si dezordonat. Tu alegi modul in care iti spui povestea, dar daca vrei sa si vinzi, atunci trebuie sa o spui bine!

Nu te costa bani, sa faci fotografii cat de cat ok. Si un telefon poate sa te ajute si un mic program de editare. Ai nevoie de un fundal uniform (alb/gri neutru/negru/culoare contrastanta), lumina alba artificiala sau naturala, si eventual un lightbox. In general lumina si fundalul sunt regina si regele unor fotografii bestiale. Am gasit cateva tutoriale faine care te pot inspira: AICI, AICI, AICI. Documenteaza-te pe internet, Pinterest e o sursa super de idei DIY.

Daca simti ca toata informatia asta e coplesitoare, apeleaza la un fotograf. Poate sa fie un prieten sau cunostinta. Poate e de acord sa ii dai un produs de-al tau in schimbul unor fotografii profi. Sau, daca esti in Sibiu, contacteaza-ma. Am sa te ajut cu drag sa iti pui in valoare produsele si lucrarile si sa iti spui pasiunea si povestea, in cel mai frumos limbaj.

In final, ai nevoie sa retii ca lumina si fundalul fac diferenta intre o poza buna si una dezastroasa. Rezolutia mare e mai ok. Focalizare uniforma per ansamblu si macro pe detalii. Si un pic de editare, un pic de luminozitate, un pic de contrast, fix cat sa arate elegant.

Te invit sa patrunzi mai adanc in tainele fotografiei de produs, alaturi de mine si fotograful #heartwarming Laura Dascălu, in grupul de pe Facebook, Artisti si Artizani in Gura Lumii.

O data pe luna, timp de 1 saptamana, tinem impreuna, un workshop online, gratuit, de fotografie de produs.

Intra in grup si afla cum poți participa!

Daca sfaturile mele iti sunt de folos, arata-mi ♡ pe pagina de Facebook, Heartwarming Sibiu.

Mult spor si #DistribuieIubireaPentruArta!

Cu drag,

3 gânduri despre „Seria Portofoliu – Fotografia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s