incubator107 Sibiu, este locul în care ORICINE poate învăța pe ORICINE, ORICE! Proiectul încurajează dorința de a învăța de la alții și de a împărtăși din propriile cunoștințe și pasiuni. Este o bijuterie în peisajul sibian, cu o ofertă bogată de ateliere pe teme de dezvoltare personală, autocunoaștere și creativitate. Artizanii sibieni au simțit o oportunitate nemaipomenită, de a se apropia de publicul care apreciază lucrul manual și au acceptat colaborarea cu incubator107 Sibiu, organizând lunar ateliere prin care îşi împărtăşesc tehnicile cele mai dragi sufletului lor.
I-am propus Codruței Răbăgel, coordonatorul proiectului, să discutăm despre iubitorii de handmade, despre meșteri și despre atmosfera artizanală în Sibiu.
1. De cât timp funcționează incubator107 în Sibiu? Ce te-a făcut să simți că orașul nostru, este un teren fertil pentru un astfel de proiect?
Incubatorul funcționează în orașul nostru de aproape patru ani. Am lansat proiectul în martie 2014; împreună cu un grup de prietene am preluat conceptul de la București unde deja funcționa de câțiva ani. Cum am simțit că ar fi Sibiul un oraș fertil pentru o astfel de inițiativă? Știam pur și simplu ce puteai să faci la vremea aceea după serviciu în oraș, variantele erau puține, iar ideea incubator107 despre care auzisem în București ni s-a părut extraordinară. Așa că n-am stat foarte mult pe gânduri și la începutul anului 2014 am contactat-o pe coordonatoarea din capitală care a fost cu adevărat entuziasmată să aducem împreună proiectul în Sibiu. După două luni de pregătire, în martie am avut un maraton de ateliere și apoi calendare pline în fiecare marți și miercuri, excepție făcând câteva perioade de vacanță.
2. Cât de deschiși sunt sibienii la astfel de ateliere? De ce aleg ei să participe la atelierele voastre?
Sibienii sunt cu adevărat deschiși la seriile de ateliere pe care noi le lansăm în comunitatea deja formată în jurul conceptului. Participă la ateliere pentru a se relaxa, pentru a cunoaște oameni noi, pentru a explora, pentru a învăța, pentru a căpăta abilități de lucru cu diverse materiale din care să-și construiască decorațiuni sau altele.
3. Care sunt nevoile, care se cer îndeplinite prin activități de acest gen?
Aș spune că aceste activități aduc participanții mai aproape de îndeplinirea nevoilor de apartenență la un grup, respectiv la comunitatea creată în jurul incubator107 Sibiu; de asemenea sprijină oamenii să ajungă să se cunoască mai bine pe sine, să exploreze și astfel să atingă nevoile legate de respect și stimă de sine. E nevoie de inițiativă, curaj, motivație și setare pentru a participa la atelierele noastre. Iar, dacă nu vrei să descoperi, să crești, să evoluezi cu siguranță nu vei ajunge să investești în tine aproximativ 4 ore pe săptămână, cât pune incubatorul la dispoziția sibienilor.
4. Cum îi ajută pe artizani, organizarea unui atelier? Cum beneficiază ei de pe urma lui?
Artizanii care vin și împărtășesc cu participanții, pasiunea lor pentru lucru manual, mini-construcții și așa mai departe, ajung în contact direct cu potențiali clienți sau colaboratori prin intermediul incubator107 Sibiu. Vizibilitatea oferită prin proiect nu este una de neglijat, având în vedere paginile de Facebook ale proiectului și parteneriatele pe care le avem pe zona de promovare.
5. Cum ai descrie experiența unui atelier în spiritul incubator107 Sibiu? Ce aduceți voi diferit în lumea atelierelor?
Experiența unui atelier consider că e unică pentru fiecare în parte, având în vedere că fiecare are propriile filtre și realitatea sa în care duce informațiile, ideile și îndeletnicirile pe care le primește. Însă, legat de ceea ce aducem diferit, este vorba despre componența de diversitate, oricine se poate regăsi în calendarele noastre, acoperim o gama largă de tematici de dezvoltare persoanală; susținem producătorii locali sau mici afaceri sibiene. Și un alt punct important este partea de investiție, sibienii primesc informații și idei valoroase cu o investiție minimă din partea lor și totuși o investiție considerabilă din parte echipei și a meșterilor care vin și susțin ateliere.
6. De aproape 4 ani de când funcționează incubator107 în Sibiu, ai observat o schimbare anume în mentalitatea consumatorilor de handmade din Sibiu?
Am observat o oarecare peridiocitate a interesului pentru produsele handmade, în sensul că sunt perioade în care se cer multe ateliere handmade și perioade în care mai degrabă oamenii doresc un alt tip de ateliere, cum ar fi în jurul Crăciunului.
7. incubator107 Sibiu joacă un rol puternic ca influențator, în ce privesc activitățile din „viața-de-după-birou”. Care sunt criteriile după care alegeți artizanii, alături de care veți colabora?
Așa este, incubatorul joacă un rol puternic în alegerile cu privire la activitățile pentru „viața-de-după-birou”. Este foarte important pentru noi să oferim calitate în atelierele noastre, așadar suntem atenți la ce aduce acel artizan și cum se raportează la parteneriatul nostru. Nu sunt criterii clare pe care le bifăm pe o listă. Însă contează mult abordarea, atitudinea și interesul pe care artizanul le transmite în discuțiile cu noi, astfel încât să existe armonie în ceea ce înseamnă pregătirea atelierului și livrarea efectivă în comunitate.
8. Nu aveți locație fixă pentru desfășurarea activităților, ce înseamnă asta pentru proiect?
Nu avem o locație fixă deoarece încă de la lansare, am construit parteneriate solide cu antreprenori locali care ne-au susținut inițiativa și am fost prezenți în comunitate și alături de oameni din diverse locații ale Sibiului, cafenele, librării, restaurante. Ideea incubatorului este de a avea o atmosferă lejeră și caldă la ateliere, motiv pentru care un atelier se derulează într-un cadru intim în locațiile sibiene în jurul unui ceai sau a unui pahar de vin. Atelierele noastre nu sunt la acest moment cursuri intensive pentru a necesita o sala de conferințe, așadar, facem un maraton prin locații și ne susținem reciproc demersurile.
9. Care este intenția voastră în peisajul handmade-ului sibian? Ce vă doriți să îndepliniți în 2018, ca obiectiv?
Sunt o serie de obiective pe care le avem pentru anul 2018 – legat de peisajul handmade-ului sibian, ne dorim să avem cel puțin un atelier handmade pe luna extra-calendar. Să construim poate un grup al artizanilor care să devină din ce în ce mai compact și să se sprijine reciproc în ceea ce fac.
10. Ce înseamnă pentru tine lumea handmade-ului din comunitatea noastră?
Această lume a handmade-ului pentru mine înseamnă culoare în comunitatea noastră. Sunt pasionată de zona această și mă regăsesc de multe ori în activități handmade care mă relaxează și aduc energie și culoare în viața mea.
11. Ai artizani sibieni preferați?
Artizanul meu preferat este mama mea care croșetează, coase, lipește și taie materiale din care ies lucruri extraordinare.
12. Care este produsul handmade de care nu te poți lipsi?
Îmi plac foarte mult papioanele făcute de mama mea, îmi plac plasele din pânză de pus pe umăr, dar nu am un produs de care să nu mă pot lipsi.
13. Care a fost lecția cea mai importantă pe care ai învățat-o, de când coordonezi proiectul incubator107 Sibiu?
Cea mai importantă lecție a fost aceea că orice are soluție; când rămâi fără locație apare că prin magie o alternativă, când renunță un meșter la un atelier se găsește o nouă temă, când îți dorești un anumit parteneriat cumva lucrurile se așează și parteneriatul devine realitate. De asemenea, am învățat să dau credit oamenilor, să îi descopăr și să îi susțin în a-și aduce pasiunile, produsele și serviciile mai aproape în comunitate.
Conceptul incubator107 Sibiu joacă un rol important în comunitatea creativă din oraş. Este o resursă bogată de experiențe inedite, atât pentru participanți cât şi pentru organizatori. Un plus important, pe care l-am simțit pe pielea mea, ca meşter în două sesiuni de ateliere, este oportunitatea de a ieşi din zona ta de comfort, de a vorbi liber despre pasiunea ta şi de a organiza un astfel de mini-curs, alegând o tehnică preferată, de complexitate mică, dar în acelaşi timp, atractivă pentru iubitorii de lucru manual. Întreaga experiență este valoroasă pentru toate părțile implicate şi personal, recomand oricărui artizan, să se apropie de publicul său local, în cadrul unui atelier marca incubator107 Sibiu.
Pentru orice detalii legate de înscrierea sau organizarea unui atelier, accesați pagina de Facebook incubator107 Sibiu.
*Interviul face parte dintr-o nouă serie dedicată sibienilor, care susțin şi promovează arta si artizanatul în comunitatea locală. Accesează pagina de Facebook Heartwarming Sibiu, pentru a urmări ultimele articole şi susține comunitatea creativă din Sibiu, intrând în grupul Artişti şi Artizani în Gura Lumii.