Eu nu vreau sa inteleg arta contemporana. O simt!

Pictura Spirite Guardians Humanity Andrada Saftescu
„Spirite” – Acrilice pe panza, autor: Andrada Saftescu

Arta noastra cea de toate zilele. Arta pe care o vedem la teatru, la un concert, la o expozitie. Arta clasica si arta digitala. Nu vreau sa o inteleg. Nu are sens si zau, ne pierdem timpul. 

Arta contemporana se SIMTE.

In realitate, arta se vrea simtita si savurata cu toate simturile. A transcens toate formele prin care s-a manifestat in trecut. Nu poate fi inteleasa, daca te raportezi la ea prin ochelarii trecutului. Si-a schimbat limbajul. Si s-a lepadat de ratiune. Iar totul pleaca de la artisti.

Actul creator este un fenomen artistic in sine. Manifestarea creatoare iti ofera toata plenitudinea de care ai nevoie. Indiferent de pregatirea anterioara, procesul creator iti satisface intreaga fiinta, in asa fel incat ea nu mai cauta altceva. E de ajuns. Poti sa desenezi intr-o carte sau sa modelezi pentru prima oara in plastilina. Poti sa fii copil, tanar sau adult in toata firea. Creativitatea nu discrimineaza. Ii umple pe toti, daca i se permite.

De aceea, fenomenul s-a extins. Actul creator este mai disponibil acum, decat a fost vreodata. Oricine, din orice categorie sociala, cu orice buget, poate creea. Si o face fara nici o inhibitie. La orice varsta. Creativitatea si-a reintrat in drepturi. Ea „domneste” in societatea de azi. Pe nesimtite, in soapta, tiptil, ne-a imbratisat, si s-a infiltrat in toate structurile vietii, fara drept de apel. Cum de am trait atata timp fara ea? Cum de am rezistat sa ni se dea cu lingurita si cum de am acceptat sa o tratam ca pe o manifestare de lux, intangibila?

Dar acum, creativitatea, aceasta forma salbatica de viata, de simtire si de abandon, e chiar palpabila. Pentru ca e pretutindeni. Industria si socialul ii recunosc drepturile si o ridica pe piedestal. Dar nu pentru a o izola din nou, ca in trecut. Nu. Ea nu mai poate fi decupata din peisaj. Ea este in perfecta simbioza cu societatea. Merg impreuna. S-au imprietenit. Din firul ierbii si pana in varf de bloc. Sunt prietene. 

Se vede, se simte, se traieste

Arta contemporana, o traiesti. Te umpli de ea si o porti cu tine. O faci parte din viata ta. O modelezi in stilul tau. Nu o mai cauti, pentru ca te inconjoara. O vezi pe strada, pe blocuri, in pasaje, pe haine si in afise. In localuri, in targuri si in vitrine. Acolo unde e acasa si acolo unde e inima ta. In cadouri, in manifestari de bucurie si iubire, de revolutie si curaj.

Arta contemporana nu minte

Pentru ca simte atat de puternic, arta uraste minciuna. Inselaciunea si coruptia, le scuipa afara ca pe o boala. Le vede si nu le iarta. Dar mai ales, nu le permite sa traiasca prin ea. Arta contemporana vindeca. Prin ea, oamenii vulnerabili sunt puternici. Capata curaj. Prin ea, artistii striga durerile lumii, ca sa iasa la lumina. Sa se curete. Arta contemporana este mai sincera decat pot fi cuvintele vreodata. Pentru ca arata sufletul omului, minunat de imperfect si onest. 

Creativitatea este solutia

Creativitatea este forta de schimbare pe care am asteptat-o atat de mult timp. Suntem martorii unui curent individualist de abordare a artei, in care fiecare individ in parte isi foloseste doar propriul sine pentru a-si manifesta si traduce arta. Este exact ce avem nevoie. Intr-o lume care incearca sa te opreasca din a te descoperi, din a te cunoaste, dezlantuind creativitatea interioara, iti dobandesti libertatea si autenticitatea. Cea mai sincera forma a ta. Si nimeni, absolut nimeni nu iti poate lua acest lucru. Este forta ta, a fiecaruia dintre noi. Si impreuna, suntem puternici.

Nu. Nu vreau sa inteleg arta contemporana. Vreau sa o simt si sa o traiesc. Poate generatiile viitoare o vor intelege. Mie nu imi trebuie. Imi e suficient. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s