De ce au nevoie artistii vizuali de promovare?

Doar cand am lucrat ca artist handmade, am realizat ca promovarea este sufletul afacerii. Pentru ca lucrarile mele, puteau sa fie spectaculoase sau plictisitoare, dar daca nu le aduceam in fata oamenilor, puteau la fel de bine sa fie invizibile. Iar pentru un artist care traieste din vanzarea lucrarilor lui, sau ei, sa fii invizibil este egal cu a nu exista. E un pic dramatic dar din pacate, este realitatea multor oameni creativi. 

E descurajant sa te promovezi. Te simti ca si cum te lauzi singur. O voce din interior ruleaza in nestire vechea tachinare „Ce-i? Ti-au murit laudatorii?”. E frustrant. Si dureaza. Mult. Prea mult. Faci o lucrare intr-o zi si-o noapte si iti ia o saptamana sa o faci cunoscuta si vizualizata. In cel mai bun caz. Spatiile fizice de vanzare sunt selective „la sange”, iar cele online sunt coplesitor de multe. Investesti ca si artist mai mult timp si bani ca sa te promovezi decat sa creezi propriu zis. Moartea pasiunii….

Dintr-o data, pentru a fi artist cunoscut, trebuie sa ai cunostinte de marketing, socializare, buisness si cate si mai cate. Ce s-a intamplat cu viata boema? Utopia artistica? E pe aici, printre cutiile cu mesaje motivationale si conferintele de auto-cunoastere. E greu si ii intelegi pe toti oamenii in jurul tau care iti spuneau, bine intentionat, ca „din arta nu poti trai”. 

Cumva, unii artisti sunt prinsi in mrejele trecutului si asteapta sa pice din cer un mecena (=om cu bani care investeste in artist, facilitandu-i actul creativ). Adica poate sa lucreze fara sa isi faca griji ca i se taie curentul pentru ca nu si-a platit, din nou facturile. La unii merge, la unii nu. Si interesant e, ca nu are de-a face cu talentul artistului. Pur si simplu cu noroc chior. 

Apoi, mai sunt artistii care fac parte dintr-o asociatie, uniune sau club, care le faciliteaza periodic promovarea prin expozitii de grup. Aici mai au norocul sa si vanda 1-2 lucrari, sau….nu. Dar macar o data pe an se intampla minunea. Altfel nu ar mai cotiza anual. Nu s-ar merita. Principiul de functionare al acestui sistem, e bun, elegant, clasic. Te simti ca artistii din trecut. Iti confera un anumit statut. Mai apare un articol in ziarul local, si te simti ca la scoala cand esti ridicat in picioare pentru ca esti singurul cu nota 10. E fain sentimentul sa fii laudat. Problema e ca dureaza putin. 

Cand iti faci culcus in gura lumii

Dar mai este o categorie de artisti. Acei oameni care isi fac promovarea singuri. Asta inseamna sa petreci foarte multe ore cautand relatii, legaturi, reviste, galerii, ziare, si pe atotcunoscatorul si preaintinsul internet. Inseamna sa imbratisezi conceptul „din vorba-n vorba”. E o aventura riscanta pentru ca nu o sa te simti niciodata mai vulnerabil ca acum. Asta e bine, pentru ca asta inseamna sa fii vazut. Sa existi in comunitatea ta. Sa fii pregatit sa primesti in mod egal complimente si critici.

Societatea te vrea prezent

S-au terminat vremurile in care artistul lucreaza in nestire, retras si in lumea lui. E ca la medicamente. Vezi afise mari in farmacie cu reclame. Nu inseamna ca sunt extraordinare. Dar le vezi. Retii numele. Iar cand esti la farmacie si ceri ceva pentru durerea de cap, vei alege medicamentul care iti pare cunoscut. Pentru ca ai auzit de el. Asa sunt si artistii. Vezi numele lui/ei de suficiente ori, afli povestea lor, le vezi lucrarile peste tot. Ii recunosti si incepi sa ii cauti.

Promovarea artistului este e-sen-tia-la, atat in offline, dar si mai mult, online. Tinerii creativi inteleg asta mai bine ca oricine. Pentru ca mediul cel mai rapid si interactiv este cel online. Pentru ca mare parte din forta de cumparare este online. Scopul promovarii in mediul online, este marirea orizonturilor, si cresterea substantiala a expunerii. O lucrare expusa online, si promovata corespunzator, beneficiaza de cea mai mare galerie virtuala. Este de milioane de ori mai vizualizata decat intr-o galerie fizica in care este vazuta in medie, de 50 de persoane pe zi. 

Cand te promovezi, iti spui povestea

Promovarea este parte din sufletul artei, si indiferent cat nu ai chef, nu pare sa arda si parca te descurci fara, ai nevoie de ea ca de aer…daca vrei sa vinzi si sa arati celor neincrezatori, ca poti trai din pasiunea ta. Promovarea in sine, este doar un alt mod de a-ti pune sufletul pe tava. Dar esti tu, autentic, sincer. Este povestea ta, a creativitatii tale. Si merita spusa, share-uita, data mai departe, sa fie cunoscuta. Pentru ca oamenii, vor mai mult decat o simpla lucrare frumoasa. Ei vor o poveste. 
Povestea artistului, este parte a povestii extinse a comunitatii. Artistul in sine are puterea de a influenta comunitatea in care creeaza. Este parte intrinseca a ei si in ea poate sa infloreasca. Comunitatea este o familie mai mare, pentru ca ea are potentialul sa fie una dintre cei mai mari sustinatori.

In Heartwarming Sibiu, eu cred in puterea comunitatii sibiene. Am vazut pasiunea si dedicatia sibienilor pentru cultura si cred ca datorita lor, artistii locali din toate domeniile creative au la dispozitie o forta extraordinara. Artistii au stat prea mult timp, ascunsi si timizi. Prin Heartwarming Sibiu, intentia mea este sa aduc aproape artistii si comunitatea sibiana. Avem nevoie unii de ceilalti si e timpul sa ne aducem aminte de acest lucru.

Cu drag,

Foto credit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s