Marți, 13 Februarie, am inițiat prima serie de discuții de marketing creativ, intitulat „Artizan în Gura Lumii – Primii Paşi la cafea”, ce a avut loc în NOD pub, în centrul Sibiului, şi am păşit alături de artişti şi artizani sibieni, într-o călătorie spre inima lor creativă.
Împreună, am discutat despre importanța propriei poveşti, a emoțiilor din spatele cuvintelor şi despre cum ne influențează ele, să luăm decizii. Am arătat cum poți să îți spui povestea, în aşa fel încât să atragi clienții ideali şi cum poți creea descrieri atrăgătoare de produse, care îți aduc vânzări.
Pentru că au fost atinse multe informații prețioase, îți redau ideile principale și mesajul întâlnirii.
Primii paşi, sunt cei mai grei, mai ales atunci când porneşti la drum, împins de dorința sinceră de a creea. Arta, nu este un domeniu uşor, dar pasiunea şi devotamentul pentru propria „chemare”, sunt suficiente pentru a face mereu – încă un pas.
Astăzi vreau să îți vorbesc despre unul dintre cei mai importanți pași, cel de a ieși din zona personală de confort, împărtășindu-ți propria poveste.
Ca umanitate, noi am folosit de la începutul veacurilor ca mijloc de comunicare, poveștile. La început au fost doar imaginile, (motiv pentru care sunt încă atât de importante fotografiile astăzi, mai ales în vânzări), iar o dată cu apariția limbajului, cuvintele au devenit un instrument la fel de puternic.
Suntem practic „setați”, să fim fermecați de poveștile bune.
De-a lungul timpului, poveștile care ne-au impresionat și care au influențat curente de gândire, urmează şi azi un tipar, pe care specialiștii în marketing l-au aplicat în lumea afacerilor, funcționând de minune.
Vei observa tiparul despre care vorbesc, în cărțile și filmele tale preferate. Îți dau un indiciu: ce au în comun filme precum Star Wars, Stăpânul Inelelor sau Harry Potter?
Călătoria inițiatică a Eroului.
Procesul lui de transformare, în care este modelat de diferite obstacole și dificultăți, unde găsește soluții, își învinge fricile și își descoperă calități „excepționale”, ce îl ajută să devină mai bun decât a fost la început. Este provocat să își găsească un nou echilibru, diferit de cel inițial, în care noul lui sine, este folosit la potențialul maxim.
Povestea ta, este propria ta călătorie „inițiatică”, în lumea artei și handmade-ului. Dacă acum te întrebi ce relevanță ar putea să aibă povestea ta, pentru clienții tăi, și cum te va putea ajuta să îți vinzi produsele, e foarte bine. Intuiția ta funcționează perfect.
E simplu. Îți spuneam că suntem setați să fim fermecați de povești. Ne place să le ascultăm, să le vedem și să le spunem mai departe. Învățăm prin intermediul lor. Ne inspiră și ne motivează. Găsim soluții și ne ajută să ne ferim de eventualele pericole.
O poveste are două mari puteri, pe care tu ca artist, ai nevoie să le aplici în afacerea ta, pentru a atrage clienții potriviți:
1. Creează o legătură emoțională între tine și client, al cărui rezultat, este ÎNCREDEREA. Dacă un client, are încredere în tine, atunci va cumpăra de la tine, îți va accepta mai ușor prețurile (inclusiv va plăti în avans) și te va recomanda tuturor prietenilor săi.
2. Te poziționează pe o treaptă de AUTORITATE și admirație față de munca și talentul tău. Motivul? Suntem atrași de persoanele, care ne:
– inspiră
– provoacă
– educă
– „ambalează” (emoțional vorbind)
*gândește-te la postările pe care obișnuiești să le distribui pe Facebook, care devin în general, „virale”. Toate dau naștere unor emoții puternice. Fie că este amuzament, iubire, compasiune, milă, tristețe sau furie, acestea sunt atât de intense, încât nu doar că nu ne putem abține din a reacționa, dar vrem să le arătăm și prietenilor noştri ce am văzut și simțit.
Emoțiile, centrul emoțional al creierului, este locul în care se iau toate deciziile. Este motivul pentru care „nu ne putem abține” să nu dăm mai departe o postare care ne-a făcut să ne simțim fericiți, și motorul care ne face să ne hotărâm, ce decor pentru sufragerie să alegem. Sau ce papion să asortăm la costum. Și de ce? „Fiindcă așa mă SIMT bine.”, „Mi se PARE că se potrivește”, „INTUIȚIA îmi spune că fac ce trebuie”.
Raționalul te ajută să cântărești opțiunile, să compari beneficiile cu dezavantajele. Dar ultima decizie, este întotdeauna emoțională. Iar când raționalul și emoționalul s-au armonizat, atunci ești convins 100% de decizia pe care ai luat-o.
Datorită puterii pe care o are creierul emoțional, noi suntem mai sensibili și mai senzitivi la poveștile de transformare. Toți simțim povara continuă a transformărilor din interior și din jur. De multe ori nu înțelegem, de ce ne lovim de atât de multe probleme și ne uităm în jur, la semenii noștri, să vedem cum găsesc alții soluții? Ce putem face, ca să rezolvăm și să depășim obstacolele din calea noastră?
Ne legăm de povești motivaționale, ca de ancore într-o furtună.
Povestea TA, este o inspirație pentru cei din jur, datorită:
• dedicării și ambiției de a-ți urma pasiunea;
• puterii de a-ți depăși frica de necunoscut;
• curajului de a te separa de mulțime și de a-ți urma visul.
Acestea sunt darurile creativității tale, pentru ceilalți. Le oferi SPERANȚA, că nu trebuie să își piardă inima în gălăgia urbană, și în fuga constantă după bani. Există o alternativă care îți aduce fericire necondiționată iar tu ești un exemplu că DA, SE POATE!
Unii se vor simți inspirați să creeze și ei, alții se vor îndrăgosti de produsele tale și vor dori să le cumpere, ca simboluri care să le aducă aminte de un colțișor de Rai din propriul suflet, în care au simțit scânteia propriei creativități.
Aceasta este forța poveștii tale.
Dar, probabil că eziți, fiindcă înțelegi responsabilitatea pe care ai fi nevoit să ți-o asumi, și nu știi cum ai putea să îți scrii povestea, încât oamenii să fie motivați să își apese butonul creativității.
Îți spuneam că există un tipar, o structură care se regăsește de-a lungul veacurilor în toate poveștile care ne-au captivat vreodată. Urmărește acești pași, nu te pierde în cuvinte pompoase, fii sincer, și deschide-ți inima. Iar oamenii vor răspunde.
Structura se bazează pe 5 trepte:
1. Identitate: cine erai când ai început să creezi? (Începutul tău)
2. Intrigă: ce te-a motivat să te schimbi? Să înveți o tehnică nouă? Care a fost forța care te-a împins de la spate? Ce eveniment a avut puterea unui declanșator? (*De obicei, este ceva pe care toți îl experimentăm în viață, ce pare la prima vedere, că fiind „nesemnificativ”.)
3. Provocarea: de ce dificultăți te-ai lovit, pe măsură ce „mişcai” lucrurile? Când ai luat atitudine și ai pornit pe drum, ai simțit vreodată că vrei să renunți? Să te întorci înapoi? Când? De ce?
4. Soluția: care a fost momentul tău de „Aha!”? Când ai descoperit soluția salvatoare? Când ai știut fără nici o urmă de îndoială, ce trebuie să faci? Ce se întâmpla când ți-ai dat seama că ești pe drumul cel bun?
5. Încheierea: descoperirea unui nou echilibru. Cine ești astăzi? Noul tău sine. Cum ai permis dificultăților să te rafineze în omul care ești acum?
Și ultimul nivel: PE CINE AJUȚI? Care sunt oamenii, pe care poți să îi ajuți și care ar beneficia, de pe urma întregii tale experiențe. În ce fel poți fi de folos, prin creativitatea și talentul tău?
Aceasta este MISIUNEA ta. Scopul tău.
Într-o lume în care majoritatea oamenilor, își petrec timpul la un loc de muncă ce nu le aduce împlinire și îi stoarce de energie, tu arăți lumii întregi, că salvarea se găsește în creativitatea unică a fiecăruia dintre noi.
Arta, este domeniul în care oamenii își găsesc propria salvare. Ne da un scop, o misiune mai mare decât noi înșine. Ne face mai buni, mai empatici, mai sensibili la nevoile celorlalți. Ne ajută să comunicăm, atunci când gesturile și cuvintele sunt de prisos. Ne ajută să ne domolim agitația zilnică, interioară, și să găsim liniștea gândurilor. Ne stimulează să fim atenți la semnalele subtile ale corpurilor noastre și ne centrează. Este cea mai simplă și practică formă de meditație, accesibilă tuturor vârstelor, indiferent de limbă, cultură, pregătire, cunoștințe, sănătate sau poziție socială.
Scopul tău, ca artist sau artizan, este să fii un exemplu pentru ceilalți. Să arăți ce înseamnă să trăiești din propria creativitate. Cu bune, cu rele, indiferent dacă o faci full time, parțial, sau pentru o oră, când ți-a adormit bebelușul.
Povestea ta contează. Povestea ta, va atrage oamenii potriviți, care vor vrea mai mult: să te cunoască, să îi ajuți şi sa îți cumpere creațiile.
Clienții tăi, vor crede în tine și în talentul tău, pentru simplul motiv că ai avut curaj, în primul rând să crezi în tine și apoi, să îți spui povestea.
Cu drag,
*În următorul articol, îți voi explica ce rol joacă descrierea în vânzarea produselor tale, și cum să creezi un echilibru între emoții și cuvintele potrivite, pentru a atrage clienții ideali.
Te invit să urmăreşti pagina de Facebook Hearwarming Sibiu, pentru a descoperi cum să construiești o afacere profitabilă din talent, pasiune și creativitate.
Iar în grupul Artiști și Artizani în Gura Lumii, te așteaptă o comunitate de oameni efervescenți, creatori și consumatori de frumos, în care vei găsi susținerea necesară în drumul anevoios dar plin de recompense, al artei.