Cele mai bune 8 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți descrierea produselor (cu exemple)

Unul dintre elementele trecute cu vederea cel mai des, este descrierea produselor. Indiferent că vorbim despre firme mari sau mini afaceri de suflet, majoritatea antreprenorilor, evită să intre în „lumea cuvintelor”, de teamă şi din neştiință.

Surpriza apare în domeniul creativ, în care oameni incredibil de talentați, nu reuşesc să găsească un echilibru între produs şi prezentare, care să atragă clienții ideali.

Dacă ți-ai luat inima în dinți, ai intrat în gura lumii şi ai început să îți vinzi produsele online, indiferent că sunt ilustrații, tablouri, bijuterii sau haine croşetate, ți-am pregătit un festin de informații în care vei afla absolut tot ce ai nevoie să ştii, ca să concepi cele mai potrivite descrieri, ce te vor ajuta să îți vinzi produsele!

Ca şi consumator, nimic nu este mai frustrant decât să găseşti un produs care s-ar potrivi nevoilor tale, pentru ca apoi să îi accesezi descrierea, sperând să te convingi că produsul este într-adevăr ceea ce cauți şi să te loveşti de o înşiruire de cuvinte seci, care nu îți spun mare lucru. Dezamăgit, te mai uiți o dată la poză şi îți continui căutarea pentru acel produs „perfect” pentru tine.

Într-un raport realizat de Shotfarm, privind impactul descrierilor de produse în domeniul vânzărilor digitale, 30% din respondenți le consideră drept „importante” şi peste 63% „foarte importante”. Concluzia raportului, este că brandurile care oferă cele mai atrăgătoare şi complete descrieri de produse, sunt recompensate de clienți prin:

• cumpărături repetate

• nivele scăzute de returnări

• loialitate pe termen lung.

Aceste cifre se aplică atât pentru magazine online mari, cât şi pentru mici bloguri sau pagini de Facebook.

Citeşte cu mare atenție următoarele 8 sfaturi îndrumătoare şi analizează exemplele de la finalul articolului. Vei descoperi cum să scrii ca să atragi clienți pentru produsele tale realizate manual, cât şi ce să nu scrii.

1. Scrie pentru clientul tău ideal.

Cine este persoana care s-ar îndrăgosti de produsul tău? Care ar aprecia talentul, munca şi efortul tău, care ar avea grijă de piesă şi ar accepta prețul, pentru că este conştientă de tot ce presupune un produs realizat manual?

Oricine ar fi, acest gen de oameni, sunt clienții tăi ideali. Alege un „client”, imaginează-ți ce îi place, cum vorbeşte, ce personalitate are, şi scrie descrierea produsului pentru el. Creează această conexiune emoțională cu el şi foloseşte-o ca să te inspire să găseşti cuvintele potrivite.

Scriind pentru o singură persoană, cititorul se va simți special, ca şi cum ai conceput produsul doar pentru el. Va rezona cu descrierea ta şi îşi va dori să intre în posesia piesei. Iar dacă motivația va fi suficientă, dacă va avea nevoie cu adevărat de ea, o va cumpăra.

Indiferent dacă produsul este unicat sau poate fi replicat în stil asemănător, dacă oferi „pachetul complet” – descriere potrivită şi fotografii de calitate, cu o expunere în fața unui public deschis spre astfel de produse, vei atrage exact oamenii potriviți.

Reține: Produsele tale, nu sunt pentru toată lumea. Ele sunt pentru o mână de oameni care pot aprecia adevărata valoare a talentului tău!

2. Foloseşte vocea brandului tău!

Ca Simba în Regele Leu, ai nevoie să îți găseşti „răgetul”. În cazul nostru, vocea brandului tău.

Aceasta este inima şi sufletul micii tale afaceri creative. Este tonul în care îți doreşti să le vorbeşti clienților tăi şi să te conectezi la nevoile lor.

Două caracteristici mari şi late îți definesc vocea:

• autenticitatea: să fii sincer, în stilul în care te simți confortabil; să nu încerci să pari ceva ce nu eşti (clienții îşi vor da seama de la o poştă că te prefaci).

• consecvența: să păstrezi acelaşi stil de a te exprima, pe toate platformele pe care le foloseşti, pentru ca atunci când vei cunoaşte oamenii față în față, să te „recunoască” cu uşurință.

Vocea ta poate fi blândă şi romantică, veselă şi jucăuşă sau rebelă şi nonconformistă. Orice stil ai alege, ai grijă să facă parte din tine şi din personalitatea ta. Brandul tău este o extensie a ta şi dacă tu ai încredere în tine, şi ceilalți vor avea.

3. Concentrează-te pe aspectele şi beneficiile produsului, care sunt atractive pentru clientul tău ideal.

Majoritatea oamenilor se plictisesc teribil la o înşiruire de ingrediente sau materiale folosite, care dacă nu sunt în domeniu, nu pot să le aprecieze aşa cum o faci tu, ca profesionist. Cu tot dragul îți spun, i-ai pierdut la a doua propoziție.

Soluția este să transformi aceste informații, şi să prezinți beneficiile lor. În ce fel îți ajută clientul?

Idei:

• accesoriile din piele naturală se mulează pe corpul purtătoarei.

• lâna merinos păstrează temperatura optimă a corpului, iar moliciunea ei o face ideală inclusiv pentru pielea fină şi sensibilă a bebeluşilor.

• tortițele din oțel inoxidabil sunt antialergice şi pot fi folosite în siguranță de persoanele sensibile la diferite aliaje.

Exemplu – ulei de corp natural regenerator „Hidratelo”, realizat de Loredana de la Luthelo

Un ulei 100% natural conceput pentru:

  • hrănirea în profunzime ce asigură o piele fină şi elastică atât adulților cât şi copilaşilor
  • hidratare care are o acțiune preventivă în formarea de vergeturi şi împotriva slăbirii țesuturilor
  • a fi absorbit rapid în piele, recomandat pentru toate tipurile de piele şi ideal pentru o epidermă uscată, lipsită de viață.

Mod de utilizare:

Masați în fiecare zi pe tot corpul, preferabil după baie sau duş. Pentru o acțiune mai bună aplicați pe pielea umedă. Insistați în zonele predispuse la vergeturi precum sâni, coapse şi fese. Se absoarbe uşor.

Fără parfum! Ideal pentru copilaşi, femei însărcinate dar şi proaspete mămici!

Luthelo respectă natura, de aceea vă rugăm să reciclați sau reutilizați! Recipientul nu conține Bisferol A (BPA).

Proprietățile uleiurilor vegetale dar şi a celor esențiale se păstrează şi nu se deteriorează.

Culoarea recipientului poate fi diferită de la un gramaj la altul.

Recipient albastru cu pompiță pentru 50ml si 100ml.

Ingrediente: Vitis Vinifera Seed Oil, Prunus Dulcis oil, Hippophae Rhamnoides Fruit Extract CO2.

Sursă

4. Creează o conexiune emoțională.

Într-un studiu care tratează legătura dintre emoții şi comportamentul cumpărătorului față de un brand, şi rolul pe care îl joacă în decizia de a achiziţiona un produs, s-au demonstrat 5 lucruri:

• Consumatorii sunt influențați în primul rând de propriile emoții şi experiențe. Mai puțin contează caracteristicile şi detaliile tehnice din descriere, pe care le percepe ca fiind „reci”.

• Loialitatea cumpărătorului, (ceea ce îl face să revină pentru achiziții repetate), este dată de impresia pozitivă pe care i-o oferă întreaga experiență cu un brand.

• Un brand, este percepția mentală a clientului, asupra unui produs. Dacă această reprezentare este formată din atribuții şi detalii tehnice, fără legătură emoțională, clientul nu va fi atras să cumpere. Astfel, el va continua să caute produsul „perfect”, care îi va satisface nevoile emoționale.

• Consumatorul percepe un brand, aşa cum percepe o persoană: cu trăsături de personalitate, care îl atrag sau îi provoacă repulsie. Această raportare este realizată strict la nivel emoțional, „faultând” raționalul. Personalitatea unui brand este comunicată prin: ambalaj, imagini şi cuvintele folosite pentru descrierea brandului şi a produselor.

• Firul narativ al unui brand, joacă un rol la fel de important, el fiind baza pentru strategiile de promovare. Povestea pe care o comunică despre cine este, ce înseamnă pentru client şi de ce ar trebui să-i pese clientului de brand şi de produse, acestea trebuiesc să fie unitare, să spună acelaşi lucru. Lipsa de uniformitate în mesajul transmis per ansamblu ca brand, îndepărtează potențialii clienți fiindcă provoacă confuzie şi nesiguranță.

Cum poți să creezi o legătură emoțională între produsul tău şi client?

• Foloseşte un limbaj emoțional, creativ şi senzorial.

• Vorbeşte-i direct clientului tău ideal.

• Spune o poveste.

Exemplu – pulover cu ilustrație de Mădălina Andronic

„Să mergi cu privirea sus în Decembrie (și nu în telefon), să fie soare la fiecare intersecție, să te bucuri de aerul rece. Ce lucruri simple. Stay wild de la Madalina Andronic, fluffy sweatherrr, I love it. #ChristmasConcept
Foto credits: Alberto Groșescu.”

Text: Mia Munteanu

Sursă

5. Scrie despre clientul tău, folosind produsul, nu te bloca la simpla descriere a produsului tău.

Ajută-l să îşi imagineze că deja foloseşte produsul tău, îl ține în mână, îl simte, îi crează o adevărată gamă de emoții. Vorbeşte-i direct.

Truc: Dacă produsul îți inspiră un set de trăiri personale, în loc să scrii:

„Mă face să mă simt puternică şi mai curajoasă decât am fost vreodată.”

Scrie:

„Te vei simți puternică şi mai curajoasă decât ai fost vreodată”.

Oglindeşte-ți emoțiile şi foloseşte-le ca sursa prețioasă şi autentică, a personalității brandului construit în jurul creațiilor tale.

Ține minte: descrierea nu este despre tine, este despre client!

Exemplu – colier din argint cu molecula serotonină – molecula fericirii, realizat de Cristalino.

„Serotonina este „Hormonul fericirii”, un mesager din corpul nostru al stării de bine şi al bucuriei.

Colierul este realizat din argint 925 şi are o lungime de 41 cm + 3,5 cm lungimea pandantivului.

Acest colier ne aduce aminte cât de important este să zâmbim în fiecare zi, aşa că el poate fi oferit drept cadou pentru cineva drag sau poate fi un cadou pe care ți-l faci ție, pentru starea ta de bine.”
Sursă

6. Nici prea lung, nici prea scurt. Dimensiunea unei descrieri, depinde de contextul în care este folosit.

• Pe un site/blog dedicat brandului, o descriere poate avea între 300 – 400 de cuvinte. Maxim 600 – 700.

• În Facebook se recomandă cifra de 40 de caractere. Adică o propoziție mai lungă. Aici este „cârligul”.

Dacă le-ai captat atenția, clienții tăi vor citi mai departe. Dar opreşte-te dacă descrierea ta a depăşit 150 – 160 de cuvinte.

În ghidul cu sfaturi oferit de ei, se recomandă să adaugi în descriere, informații relevante pentru produs, să foloseşti propoziții scurte şi liste cu puncte (•), să subliniezi caracteristicile care îți scot în evidență produsul şi care arată de ce este unic, şi să respecți regulile de punctuație şi gramatică.

Ce nu ar trebui să conțină: titluri lungi sau ca toate literele să fie scrise cu majuscule/ complet fără.

*Scrierea exclusivă cu majuscule înseamnă în mediul online că strigi. Se poate folosi totuşi, pentru a sublinia importanța unui cuvânt sau a unei propoziții scurte.

• Etsy, pune un mare accent pe titlu, taguri şi descriere. Ei permit 140 de caractere în titlu, şi chiar dacă nu se va vedea tot, motorul lor de căutare va lua în considerare fiecare cuvânt. Descrierea, are ca scop suprem stimularea imaginației cumpărătorului, în aşa fel încât să vadă şi să simtă produsul cu ochii minții, ca şi cum l-ar ține în propriile mâini.

Ei recomandă să sugerezi în ce context ar putea fi folosit produsul. Poate este un cadou de casă nouă? Sau o caracatiță croşetată pentru nepoțica de câteva luni. Sau un suport de lemn pentru căşti, numai bun de aşezat pe birou la servici, pe care îl va aprecia iubitul sau soțul tău.

Indiferent care este scopul său practic, menționează-l şi brodează un mic scenariu/poveste în jurul produsului.

• Pe Breslo, se mai recomandă să menționezi descrierea tehnică: dimensiune, greutate. Astfel clientul va ştii exact ce primeşte şi dacă i se potriveşte.

De asemenea, utile sunt şi sfaturile de îngrijire a produsului, dacă presupune o metodă mai specială.

7. Punctuație, ortografie, spații între fraze pentru a uşura parcurgerea textului.

Acestea sunt reguli de bun simț, care pot ajuta, sau în lipsa lor, distruge impactul unui produs cu potențial.

8. Fotografia.

Este elementul vizual, cel mai important. Oamenii nu vor petrece timp observând cu atenție o poză întunecată, cu un fundal dezordonat. O vor ignora pur şi simplu.

În schimb, o poză luminoasă, cu un fundal uniform, realizată la lumina zilei (nu a blitzului, care denaturează forma şi culorile), va pune minunat în valoare, un produs creat cu atât de multă dăruire şi răbdare.

Poți face poze foarte bune cu telefonul şi există aplicații gratuite care te ajută să le editezi eficient. De asemenea, există aplicații de design grafic, în care poți crea logo-uri, bannere pentru pagina de Facebook, Instagram sau Pinterest, uşor de folosit şi intuitive (eu folosesc Desygner, care permite accesarea lui atât pe telefon (Android) cât şi de pe desktop). Citeşte mai multe sfaturi despre fotografia de produs!

În continuare, am ales 5 descrieri de produse de pe Breslo, în care am să îți arăt ce au făcut bine, unde au greşit şi cum ar putea să îşi îmbunătățească textul. Îți recomand să deschizi descrierile într-o fereastră separată.

1. Colier statement din cupru şi hârtie, realizat de TonTon.

O descriere scurtă cu potențial. Aş reformula prima propoziție. „Un colier la baza gâtului, dacă nu altceva….atunci inedit!”. Aş spune: „Un colier la baza gâtului, inedit şi nonconformist.”

Motivul: expresia „dacă nu altceva…atunci inedit”, poate crea o senzație uşor neplăcută. În momentul în care priveşti colierul, realizezi că este o piesă diferită, chiar „altceva”. Iar negația din descriere, vine ca o piedică.

Descrierea unei piese, trebuie să fie fluidă. Prima impresie este dată de fotografie. Cuvintele au rolul de a continua armonios construirea acelei prime impresii, solidificând-o. Astfel de „piedici senzoriale”, blochează acest flux.

În mica mea sugestie, continuând cu „inedit şi nonconformist”, îi confirm clientului propria lui impresie inițială. Îl validez şi se simte încrezător să continue să citească.

Din fericire, restul textului este modelat la fix, iar singura mea adăugire s-ar referi la cupru, despre care aş menționa căldura vizuală pe care o conferă prin jocurile cromatice, asemeni unei frunze din mijloc de toamnă. Şi poate un titlu sugestiv.

2. Plic/geantă crossover „Dragon of Spring 3.0” realizat de Spicul de Grâu.

Atracția principală, este dragonul, pictat în culori asemeni cristalelor, în nuanțe de ametist, fluorit şi cuarț. Din păcate, textul prezintă doar caracteristicile piesei şi ne lasă la propria interpretare povestea dragonului de primăvară.

Ar fi fost nemaipomenită, o simplă frază, în care ar fi prezentat sursa de inspiraţie pentru design. Dragonul este elementul central, care conferă o notă de culoare grozavă piesei. Un mic accent aici, ar fi creat o legătură emoțională, atât de importantă în decizia de a cumpăra.

3. Mănuşi împâslite, cu un deget – „Pasiune” realizate de Misha Artunic.

Un exemplu pentru puterea unui titlu bine ales. Este un cuvânt puternic, armonizat cu nuanțele de roşu, folosite în realizarea piesei. Simplitatea descrierii care urmează, arată că uneori, un titlu sugestiv, poate fi de ajuns pentru a inspira emoția potrivită. Desigur, textul ar putea fi completat cu o propoziție despre senzația fizică plăcută şi surprinzător de fină a contactului cu lâna merinos.

Un plus este menționarea faptului că mănuşile sunt livrate cu instrucțiuni de utilizare; detaliu folositor, în contextul în care multă lume se fereşte de lână, din teama că necesită îngrijire specială.

4. Tonic rejuvenant Anti-Aging Lavandă şi Rozmarin, pentru ten mixt-gras, realizat de Bliss Skincare.

Acest exemplu abundă în informații folositoare dar aranjarea lui în pagină, este deficitară. Îl face greu de parcurs, încurajează cititul „pe sărite” şi îngreunează luarea unei decizii de achiziționare. Fotografia îl salvează, alături de mult feedback constructiv.

Soluția este simplă. Formatarea textului folosind spații între ideile principale şi enumerarea beneficiilor ingredientelor sub forma unei liste cu puncte „•”. În rest, textul prezintă produsul într-un limbaj convingător şi în acord cu tonul brandului.

Iată 4 exemple, speciale şi diferite, fiecare cu o lecție importantă, pentru orice creator, indiferent de tehnica în care lucrează.

Ai observat până acum că o descriere de produs scrisă cât mai eficient, presupune o abordare complexă, o gândire nonconformistă şi un nivel înalt de creativitate şi empatie. Consider că oamenii ca tine şi ca mine, care creăm şi lucrăm din pasiune, suntem marii privilegiați, deoarece avem deja în noi toate aceste instrumente. Ele sunt calitățile care ne fac să fim unici şi să avem acces la un grad mare de inspirație.

Dacă ți-a fost frică să îți dai frâu liber cuvintelor, te încurajez să începi încet, şi să o iei pas cu pas. Alege 1 produs care îți place, şi distrează-te concepând o descriere. Apoi cere părerea familiei şi prietenilor apropiați, care ar fi atraşi de stilul tău de a crea. Feedback-ul lor este extrem de prețios.

Următorul nivel, este să postezi descrierea online şi să observi în aproximativ 2 săptămâni, ce reacții şi interacțiuni generezi, pe propria pagina de Facebook.

Dacă simți nevoia de un pic de ajutor în plus, participă la exerciții alături de alți artizani şi am să îți dau personal sfaturi, pentru ca astfel, să îți poți îmbunătăți descrierea, dacă este cazul.

*Exercițiul se desfăşoară pe grupul de Facebook Artişti şi Artizani în Gura Lumii.

Iar dacă ai prieteni şi cunoştințe care se luptă cu descrierea propriilor produse, recomandă-le acest articol. Îți vor fi recunoscători!

Cu drag,

2 gânduri despre „Cele mai bune 8 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți descrierea produselor (cu exemple)

    1. Bună! Înțeleg greutatea cu care te confrunți. E dificil să te hotărăşti care cuvinte sunt mai bune. Te incurajez să îți asculți totuşi intuiția, şi indiferent ce scrii, să fie din toata inima. Iar oamenii vor raspunde! 🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s