Cum reacționează și se adaptează artiștii, artizanii, designerii și ilustratorii români la această perioadă dificilă? Ce poți să faci pentru afacerea ta creativă, ca să nu se prăbușească sub greutatea pandemiei COVID-19?
Timp de citire: 12 minute
Trăim vremuri pe care nu ni le-am imaginat. Este un paradox. Suntem scoși din zona de confort a unei vieți în care puteam crea nestingheriți, cu sute de probleme care acum par ori ridicole, ori traumatice. Și culmea, suntem în același timp, închiși în spațiul fizic al propriei zone de confort, acasă, semi-izolați.
Să fii un om care își urmează inima creativă ca meserie, a fost mereu o provocare. Iar acum, ea este și mai mare fiindcă dintr-odată, suntem împinși să luăm decizii grele. Ori ne adaptăm, facem o „reconfigurare traseu”, ori ne oprim momentan motoarele inimii creative.
De 2 luni de zile (Februarie, Martie 2020) urmăresc cu atenție felul în care oamenii creativi din România, Europa și America, sunt atinși de efectele secundare ale virusului Covid-19. Mă refer aici nu la îmbolnăviri efectiv, ci la influența asupra economiei, asupra afacerilor lor și asupra trăirilor emoționale ale acestora.
Primele semne
Primele semne au apărut la noi în țară, înainte de perioada de obicei înfloritoare a Mărțișorului. Vânzările în lumea artizanilor au fost cu mult sub rezultatele de anul trecut. Dacă la început nimeni nu știa de ce se întâmplă asta, totuși se simțea. Artizanii veniseră pregătiți cu produse, dar atât în mediul online și offline, publicul a fost într-o altă stare de spirit.
Starea emoțională a oamenilor se modifica, și starea de a fi era tot mai mult afectată de nesiguranță și frică. Direct proporțional cu apropierea valului de îmbolnăviri.
Consumatorii de artă, de frumos, păreau că își mută atenția spre nevoi mult mai stringente (siguranță, sănătate), iar spre mijlocul lunii Martie știam deja cu toții că nimic nu va mai fi la fel, pentru mult timp de acum încolo.
Din mijlocul discuțiilor din grupurile de Facebook care fierbeau sau amuțeau, din glume sarcastice, abandonări, resemnări și încercări de a păstra un ritm, natura oamenilor a ieșit ca de obicei la suprafață.
Înfrunți pericolul sau îl eviți?
Răspunsul psihologic în fața pericolului este de obicei de a-l înfrunta sau de a-l evita. Uneori chiar trebuie să fugim mâncând pământul, pentru a ne salva (sau în cazul nostru actual, să stăm acasă). Este reacția psihologică pe care am învățat să o avem, alături de mecanismele naturale biologice de protecție în fața pericolului.
În aceste zile, bântuite de virusul Covid-19, stresul pe care toți oamenii creativi îl resimt, este datorat de pericolul iminent de a-și pierde sursa principală de venit, într-o economie mai volatilă acum, ca un ulei esențial.
Este absolut normal să vedem și să simțim toate reacțiile posibile de pe paleta emoțională disponibilă. Nu există nuanțe de culori pe lume mai multe, ca grijile resimțite de oamenii creativi, antreprenori ce riscă să cadă în genunchi în prima linie economică. Cum s-a mai întâmplat în trecut, și nu doar o dată (vă mai amintiți 2008-2009?).
Aceste reacții emoționale intense de frică, nesiguranță și stres continuu, pot naște anxietate și chiar depresie, pe lângă scăderea dramatică a sistemului imunitar.
Mulți trăiesc o traumă profundă, fiindcă se simt sau chiar sunt suprasolicitați, abandonați, separați, nedreptățiți. Sunt deja întinși la maxim sau sunt alături de oameni care suferă.
Toate aceste trăiri interioare vor marca multe familii și comunități.
Apoi, financiar vorbind, unii efectiv au acum doar banii ce i-au pus deoparte, dacă au putut. Alții nu au nici măcar atât. Din păcate și acești bani se vor termina mai repede sau mai târziu.
Nu e de mirare că mulți creativi se simt paralizați și blocați.
E foarte important să înțelegem că fiecare om din jur, are propriile frici care se activează acum iar răspunsul emoțional pe care îl vedem, este doar cea mai bună variantă de care a fost capabil, în acel moment. Această înțelegere și acceptare ar trebui aplicată, indiferent dacă este vorba de un părinte, un partener, un copil, o rudă, un prieten sau un străin.
Dar există soluții pentru inimile noastre, și ele se găsesc în primul rând în interiorul fiecărui om creativ. Apoi, ele înfloresc în comunitatea de oameni cu un țel comun.
Sunt 2 feluri de oameni creativi acum. Cei care se opresc și cei care continuă să caute soluții, care se adaptează.
I-am întrebat pe membrii grupului de Facebook Artiști și Artizani în Gura Lumii (administrat de mine), ce aleg ei în această perioadă:
1. „Să mă lupt să găsesc soluții creative pentru afacerea mea.”, sau 2. „Să mă opresc momentan și să aștept să trecem peste această perioadă.”
Din 57 de răspunsuri, 46 au ales să se lupte (80.7%) și 11 (19.3%) au ales să se oprească momentan. *Din total, 3 persoane au ales ambele variante, fiindcă au simțit să se oprească din a produce pentru vânzări, dar lucrează la alte aspecte ale propriilor afaceri creative.
În continuare voi prezenta felul în care am perceput aceste două categorii de oameni creativi, manifestându-se în mediul online, sau în discuții directe cu ei. Scopul este să ofer o imagine de ansamblu a situației artiștilor și artizanilor din România și ca în final, fiecare inimă creativă să își găsească propriul drum, prin acest labirint imens de emoții și provocări, adus la suprafață de virusul Covid-19.
Oamenii creativi precauți – aleg să se oprească momentan.
Ei sunt cei care încearcă să fie pragmatici și se gândesc că arta lor acum nu „se cere”, trag concluzia că trebuie să se oprească momentan. Iar dacă nu prea se cerea nici înainte, atunci își pun sub un mare semn de întrebare întreaga activitate (ceea ce poate fi o introspecție binevenită, mai ales dacă aleg doar să aștepte și să își privească afacerea cu ochi critici dar constructivi, nu să renunțe cu totul). Acum, acești oameni încearcă să își oprească pierderile și intră în autoconservare emoțională.
Își păstrează speranța că restricțiile se vor ridica la un moment dat și că vor putea să își revină la activitatea de dinainte. Acum, aleg să își îndrepte energia spre casă, familie, și toți cei dragi. Iau decizia de a se opri din creat, cu o inimă grea, afectați, dar cu misiunea clară de se concentra pe ce pot și unde pot face bine. Este o pauză. Speră, să fie doar o pauză. Asta este cel mai bine pentru ei, și trebuie respectată această decizie. Cu siguranță nu este una ușoară.
Oamenii creativi luptători – determinați să găsească soluții.
Celălalt tip de oameni creativi, sunt cei care și-au asumat să își urmeze chemarea, orice s-ar întâmpla (chiar și o pandemie), și caută activ soluții!
Pentru ei, să se oprească, efectiv nu este o opțiune și refuză să o facă. Aceștia pivotează, își mută atenția spre aspecte lăsate pe planul 2, sau 16 ale afacerii lor creative. Și mai ales, inventează modalități noi de a fi de folos publicului lor.
Sunt conștienți că dacă vor face aceleași lucruri ca înainte, și vor aștepta aceleași rezultate, nu va funcționa. Nu are cum. Atenția publicului s-a schimbat. Și asta înseamnă că e momentul ca și ei să se schimbe.
Continuă să facă artă.
Experimentează, învață și exersează lucruri noi (sau ne-exersate suficient din lipsă de timp) pe afacerea lor, care îi ajută să crească pe termen lung. Încearcă. Poate la un alt ritm, poate cu pauze, poate cu frică de necunoscut. Dar sunt hotărâți să nu se oprească.
Asta înseamnă să faci artă:
Să încerci ceva nou, care nu a mai fost făcut până acum, chiar dacă e posibil să nu funcționeze.
Asemănarea dintre aceste două tipuri de reacții, este că pe termen scurt, ambele se află într-o penurie de comenzi și deci de resurse financiare disponibile. Dar aici se termină asemănarea. Fiindcă să îți „îngheți” cu totul afacerea creativă și să continui să lucrezi în ea (chiar dacă vânzările scad spre zero), pe aspecte care nu se văd imediat dar se simt (cum ar fi brandul, structura afacerii, relația cu clienții, cu publicul, colaborări etc), vor produce pe termen lung, diferențe semnificative.
Cei care rămân alături de publicul lor, vor câștiga ceva mai prețios decât comenzi și mai important pe termen lung: atenția și încrederea celor care îi urmăresc, a potențialilor și actualilor clienți, precum și a colaboratorilor.
Vânzările nu mai pot fi scopul. Ele pot fi doar rezultatul.
Până acum, vânzările erau principalul diferențiator și erau privite drept indicatorii de bază ale unei afaceri de succes. Din fericire a început să se schimbe mentalitatea antreprenorilor creativi (pe care eu îi numesc „ARTEprenori”), în special pentru cei care aleg să își continue activitatea în timpul acestei crize economice în desfășurare (căreia îi vedem în Aprilie doar vârful icebergului).
Pentru ei, această perioadă devine o oportunitate de a învăța și de a pune masiv în practică, acțiuni de rafinare a identității de brand (ideologic și vizual), relații cu publicul și comunicare – dobândire încredere, stabilire conexiuni, oferire de ajutor. La pachet, vine expunerea, căutarea publicității sincere, colaborările și promovarea #cuinima, cu ingredientul principal: fără ca scopul principal să fie vânzarea.
Toate aceste acțiuni, au nevoie să fie făcute cu scopul unic de a transmite prin toate metodele digitale disponibile, mesajul brandului creativ: povestea, viziunea, misiunea, propunerea de valoare. Astfel, se atrage atenția publicului deschis. Ca un filtru, dintre oamenii care acum sunt în mare parte online, se vor separa și vor veni spre brand, cei care rezonează cu acest mesaj – crema.
Dacă și când aceștia vor cumpăra efectiv, depinde doar de disponibilitatea acestora pentru a face acest lucru. Vânzările vor fi rezultatul tuturor eforturilor din fundal. Exact cum trebuie să fie o afacere creativă sustenabilă.
Cei care nu se opresc, pivotează.
Dar cum, te întrebi?
Ilustratori talentați creează ilustrații alb-negru pentru copii, de desenat acasă, realizate în conturul și stilul lor specific, pe care le oferă gratuit!
Cristina Creations dăruiește niște îngerași păzitori blânzi și plini de înțelegere care ajută copii să își găsească liniștea interioară.
Mădălina Andronic a conceput un set de desene cu dor, ce amintesc de copilărie, bunicii de la țară și bucate delicioase de acasă. Ea de asemenea împărtășește din lumea ei imaginară minunată, fragmente ce te salvează de stresul interior, pe contul de Instagram.
Unii fac măști, care aduc și un strop de culoare, precum Corina de la CATmade Pleating.
Sau precum Ioana de la Atelier ATOM by Alexandra Aldea, cu măști cu imprimeuri care înveselesc atât purtătorul cât și pe cei care îl privesc.
Unii se concentrează să învețe ceva complet nou, precum Irina de la Celestia Handmade care deși stăpânește tehnica decoupage, după un curs de grafică acum începe să facă grafică digitală personalizată, pe care o oferă gratuit!
Alții fac seturi de creație pentru copii și tricouri pictate manual pentru #selfie-uri de #statîncasă, precum artizanii talentați din echipa ARTelier Design. Foarte distractive sunt și Petrecerile lor de pictat, live de pe Facebook!
Iar Mihaela de la Cadouri Dichisite își folosește în continuare talentul de a crea zâmbete, cu fotografii ale bijuteriilor sale cusute, împreună cu încurajări zilnice pline de înțelepciune.
Unii creativi se concentrează să creeze colecții noi, profitând de timpul pe care îl au iar alții își pregătesc stocuri de produse, cu speranța că până de Crăciun, lucrurile își vor reveni la normal, în strălucirea târgurilor tematice.
Diferența dintre creativii care se opresc și cei care continuă, asemeni naturii noastre umane, care reacționează în fața pericolului cu evitare sau înfruntare, este doar că unii au fost învățați că lupta e mai bună, sau în partea opusă a spectrului, că evitarea este mai potrivită, fiindcă te ferește de eșec.
Sunt mulți care nu știu ce să facă acum și nu iau nici o decizie de acțiune, fiindcă nu văd nici o soluție.
Din fericire, nu există un singur răspuns corect. Nu există un plan de scăpare unic și universal și nu există un singur salvator care va veni pe cal alb și ne va scoate la liman.
Cu toate acestea, există soluții!
Ele apar în jur, cu mici sclipiri de speranță. Iar ceea este sigur, e că împreună, reflexia și îmbrățișarea schimbării, adaptarea și conexiunile (cu atât mai puternice, datorită internetului), ne vor ajuta.
De ce spun asta?
Primul impact, este dat de distanțarea socială. Aceasta te forțează ca artist să te retragi în bula ta, pe care o cunoști foarte bine. Indiferent de domeniul tău creativ, acum e momentul să reflectezi asupra ta și să îți dai seama care este motivația ta creatoare. Care este mesajul tău? Cum poți tu, prin talentul tău creativ, să fii de folos, păstrând distanța? Ai o dorință de a face bine, prin creația ta? Acum ai șansa extraordinară să strălucești. Să ajuți prin ceea ce te face special!
Fii de folos prin talentul tău!
Oamenii încă au nevoie de energia ta creatoare. Poate nu prin tablouri sau bijuterii, poate nu printr-o nouă carte printată sau un album decoupage aniversar. Dar într-un mod nou, care nu a mai fost făcut până acum!
Aceasta este oportunitatea ta nemaipomenită să fii de folos. Poate nu te-ai mai gândit la asta până acum. Poate nu știi cum să o faci. Poate îți este teamă că nu ai resursele necesare, mai ales în izolare. Gândește-te că poate fi într-un mod simplu, care să nu te coste nimic, să folosești ce ai la îndemână. Prin bunătate, prin conexiune, printr-un gest, și mai ales, prin talentul tău! Poate ajutând cu sfaturi din experiența ta profesională. Poate învățând pe alți oameni tehnicile tale. Sau doar promovându-i pe acei artiști care ți-au devenit deja prieteni dragi. Poți să faci asta!
Inspiră bunătate și răbdare prin creațiile tale!
O idee care te-ar putea inspira este provocarea #cuib, pentru Facebook, în care scopul este să îți canalizezi în fiecare zi energia, găsind o mică metodă de a fi de folos. Alegi o imagine cu o creație de-a ta, în tema mesajului zilei, și scrii o mică încurajare.
Ea te ajută astfel pe tine, să îți protejezi inima creativă de stresul știrilor, și să îți îndrepți atenția spre o energie care te hrănește. Apoi, îi ajută și pe cei din publicul tău, exact în același fel. Atunci când newsfeed-ul și mintea sunt mai pline de bunătate și răbdare, frica este acceptată și apoi eliberată, lăsând mai puține cicatrici în proces.

Un alt lucru important este că acum nu momentul să forțezi cu disperare vânzări, să te stresezi să scazi prețurile și să fii dezamăgit că nu mai cumpără oamenii. Nu o lua personal. Nu prețul este problema (presupunem că ai deja produse de o calitate superioară, apreciate de publicului tău). Ci disponibilitatea emoțională a publicului tău. Lista lor de priorități s-a schimbat. Și există o mare frică de a primi un colet infectat.
Vânzările vor scădea dar nu o lua personal. Dacă poți, adaptează-te.
Sigur, poți încerca în continuare să vinzi, dar produse care sunt adaptate nevoilor oamenilor din prezent.
Sau, încearcă să lansezi o colecție nouă, pe care să o oferi spre vânzare, iar cumpărătorul să plătească în avans, rezervându-și astfel produsul preferat. Acesta trebuie sa fie de acord să livrezi comanda după ridicarea restricțiilor. Se va simți ca și cum a primit un premiu pentru că a fost cuminte și a #StatAcasă!
Această tehnică funcționează doar cu o bază deja existentă de clienți în care încrederea este reciprocă. Clienții noi vor fi mai reticenți dar există posibilitatea să întâlnești și oameni deschiși.
Comunică din toată inima cu publicul tău. Prețuiește conexiunile sincere.
Dacă nu știi cum să pui în practică aceste idei și încă te simți blocat, înseamnă că ai nevoie să îi cunoști mai bine pe cei din publicul tău. Mai bine ascultă-i, fii atent la ei, vorbiți, comunicați, întreabă-i cu ce se confruntă. Inițiază conversații online, provoacă-i să îți pună întrebări și răspunde-le live sau prin înregistrări video. Vei descoperi cum le poți fi de folos cu adevărat. Ai suficientă creativitate să faci asta!
Lipsa de reacție, dacă te vei lovi de ea, înseamnă doar că ce ai făcut până acum nu funcționează. Poate nu impresionează produsele, fotografiile, poate abordarea nu e suficient de bună, poate trebuie să te străduiești mai mult, să vii cu ceva mai bun sau poate publicul nu este cel potrivit pentru mesajul tău (îți cunoști imaginea clientului ideal?).
Încearcă dar ține mereu cont de liberul arbitru și de regulile de politețe. Nu fi agresiv. Nu fi spam.
Încearcă și încearcă din nou. Altcumva. În moduri noi. Dar ține minte: trebuie să fii de folos, nu spam. Nu agresiv, nu cu forța. Ajută, necondiționat. Și când oamenii potriviți vor fi pregătiți, vor veni ei la tine!
Ascultă. Ajută.
Lumea se schimbă. Se schimba și înainte dar acum suntem forțați să ținem pasul, să ieșim din zona personală de confort și să adoptăm digitalul.
Digitalul și platformele sociale devin mediul în care supraviețuiesc afacerile creative.
Ești provocat să vii în lumea digitală, cu tot ce zici și tot ce faci. Ai șansa să fii tu însăți, să fii deschis. Să îți construiești propriul brand creativ, să te conectezi cu oameni noi care văd și simt ca tine. Este o adevărată împlinire atunci când reușești acest lucru.
Arată prin platformele sociale, acum când toată lumea petrece considerabil mai mult timp online, cine ești, cum vezi lumea prin talentul tău și care este mesajul tău creator. Arată-ți stilul, spune-ți povestea și fii prezent pentru cei care aleg să te asculte. Alege să asculți, să ajuți, să fii de folos, prin tot ce zici și faci online.
Adaptează-ți creațiile la nevoile publicului tău, și găsește modalități digitale pentru a-ți oferi serviciile. Organizează și tu provocări, legate de creațiile sau stilul tău specific, în tonul brandului. Sau poate e momentul să faci tutoriale online, șezători live și cursuri 1:1 creative.
Ai fi uimit câți oameni sunt acum acasă și se plictisesc îngrozitor fiindcă nu au „încă” un hobby.
Troc?
În cel mai rău caz posibil, poate că ne va salva tot omenia unui schimb de lucruri folositoare, strămoșescul nostru „troc”. Imaginează-ți că cineva chiar va fi de acord să cumpere colierul creat de tine, în schimbul unor alimente necesare. Pare ciudat și înfricoșător? Poate chiar strigător la cer?
Este doar diferit de cu ce am fost obișnuiți până acum.
Personal consider că legăturile strânse dintre noi, ne vor ajuta în momentele cele mai grele.
Legăturile sincere #dininimă dintre noi ne ajută.
Ai nevoie de curaj să ceri ajutor. Ai nevoie de sinceritate cu tine însăți, să conștientizezi că poți să controlezi doar ce gândești și ce acțiuni iei. Orice altceva nu este în controlul tău.
Indiferent cât va dura această perioadă de criză, cele mai mari atuuri ale tale, sunt și vor mereu creativitatea, talentul și determinarea de a face tot ce poți mai bine.
Indiferent cum arată acest lucru.
Cu drag, Andrada