Efectele Marketingului cu Inima

3 Femei artizani s-au unit, pentru a te ajuta și inspira, să înveți din experiența lor aplicând strategiile de Marketing cu Inima, în propriile afaceri creative de artizan.

Află din culisele acestor branduri handmade, despre importanța construirii unui brand, identificarea clienților ideali, găsirea canalelor de promovare, legătura cu publicul țintă și relația cu clienții, din sfaturile personale împărtășite de:

    1. Cum simți că te ajută să îți cunoști propriul brand?

    Mihaela (Cadouri Dichisite):

    Sunt de părere că în momentul în care iei decizia de a-ți transforma pasiunea într-un business, este obligatoriu să faci toate demersurile necesare pentru a-ți identifica publicul țintă. Este o etapă esențială în stabilirea oricărei strategii de marketing.

    Când am înțeles cine sunt clienții mei, ce își doresc de la produsele realizate de mine, ce anume îi atrage la creațiile mele, când și de ce aleg să le cumpere mi-a fost mult mai ușor să le vorbesc, am căpătat mai multă încredere în mine și în produsele mele și am constatat că îmi este mult mai ușor să creez. Aș putea spune că, pentru mine, identificarea publicului țintă a fost cheia succesului.

    Raluca (Bella Isa):

    Să îți cunoști propriul brand înseamnă putere și încredere. Pentru că un brand bine conturat și în acord cu valorile tale, atrage și aduce la rândul lui plus valoare.

    Un brand bun reușește să aducă validare și pentru artistul care se află în spatele lui.

    Irina (Celestia Handmade):

    Acum că am o viziune mai bună legată de ce înseamnă Celestia Handmade, mă simt mai sigură pe mine, în general. Adică, mi-am stabilit câteva categorii de produse și pe acestea mi le dezvolt, fără a pica în capcana „fac orice”, cum din păcate picasem la început.

    2. Pentru a găsi canalele potrivite de promovare, trebuie să îți cunoști publicul țintă și să le vii în întâmpinare cu produse de care aceștia au nevoie. Cum ai reușit să îți descoperi publicul potrivit pentru afacerea ta?

    Mihaela (Cadouri Dichisite):

    Nu a fost o etapă chiar ușoară, mai ales că la început era totul cam haotic în mintea mea. Am avut nevoie de câțiva ani de testare, dar acum îmi dau seamna că au fost ani care m-au ajutat foarte mult.

    Când am simțit că îmi doresc ca pasiunea mea să treacă la un alt nivel, am ales să investesc într-un curs de branding și promovare. Cum în viață nimic nu este întâmplător, am întâlni mai mult decât un OM minunat care m-a ajutat să înțeleg importanța pe care o au cuvintele în relația cu oamenii, cât este de important să îți cunoști publicul țintă și să îți găsești vocea brand-ului.

    Acest curs* a fost rampa de lansarea a ceea ce înseamnă acum Cadouri Dichisite. Acum pot spune că simt cum cresc un brand frumos, puternic și sănătos – un brand 100% românesc.

    *Cursul este Start-up Branding și Promovare pentru Artizani.

    Raluca (Bella Isa):

    Am reușit să descopăr publicul potrivit și să reușesc să mă adresez lui direct prin faptul că și eu sunt un avatar al publicului meu țintă. Mi-a fost ușor să îi găsesc și pe ceilalți asemenea mie (publicul meu potrivit este format din mamele cu copii preșcolari).

    Irina (Celestia Handmade):

    Publicul țintă l-am descoperit, testând diverse produse și tehnici, până când m-am stabilizat la cele care s-au vândut mai bine. De exemplu, produsele pentru mirese (pahare, umerașe, cutii de verighete, etc) se vând excelent în sezon. Pentru a găsi miresele, m-am dus cu mult curaj la furnizorii pentru propria mea nuntă și efectiv i-am rugat să mă ajute cu promovarea. Fata de la care am luat rochia a zis că oricum nu avea în magazin umerașe și pahare și a fost de acord să le expună la vânzare, pe cele create de mine. Prin ea, vând în fiecare lună câte 1-2 produse, ceea ce e super ok pentru început.

    Apoi, m-am dus în salonul de cosmetică unde merg deja de 4 ani și fetele au fost foarte încântate să mă lase să expun pliante și alte produse (bineînțeles, le-am oferit și lor un cadou practic, cum ar fi cutii de șervețele decorate în culorile salonului). Și tot așa… Dacă sunt deschisă la oportunități și colaborări, vin și clienții.

    3. Pentru clienți, este diferită interacțiunea dintre un artizan care lucrează ca hobby și o afacere handmade, cu un brand coerent ce inspiră încredere. Cum s-a schimbat atitudinea clienților față de tine, de când îți rafinezi brandul?

    Mihaela (Cadouri Dichisite):

    În cei aproape 5 ani de activitate am învățat o lecție foarte importantă: oamenii sunt obișnuiți să reacționeze în funcție de modul în care te poziționezi tu în fața lor.

    Am să dau și un exemplu pentru a întări afirmația de mai sus. Dacă la început, când eu priveam totul ca pe un hobby, clienții aveau tendința de a negocia prețul produselor, de când mi-am schimbat perspectiva asupra
    activității pe care o desfășor și am început să privesc totul ca pe un business, să investesc în dezvoltarea brandului, am observat că și oamenii și-au schimbat atitudinea. Acum nu mai primesc întrebări de genul „Și dacă vreau să cumpăr 3, cât costă?”

    Raluca (Bella Isa):

    Un brand rafinat și bine conturat transmite calitatea produselor și a serviciilor. Brandul coerent atrage oameni care caută și oferă la rândul lor respect. Cu cât iei mai în serios hobby-ul creativ și încerci să îl transformi într-o afacere handmade și să construiești un brand în jurul ei, cu atât încep și clienții să te ia în serios. Conturarea cât mai atentă a brandului te ajută să ajungi mai ușor la publicul țintă. De fapt, îi ajută pe ei să ajungă mai ușor la tine.

    Irina (Celestia Handmade):

    Reacțiile pe care le primesc acum de la clienții vechi (care majoritatea sunt prietenii mei, că așa începe orice afacere handmade, vânzând cunoștiințelor) sunt: „Fată, nu te mai oprești, ce chestii faine faci!”.

    Ei văd cum a crescut brandul, dar și calitatea produselor. Clienții noi, care vin spre mine sunt încântați de portofoliu și de ceea ce pot să ofer acum. Am început să pățesc destul de des, să nu mă pot duce eu să livrez un colet și să îl rog pe soțul meu. După ce ajung clienții acasă, îmi scriu imediat că le place produsul foarte mult. La început ceream eu acest feedback printr-un formular, dar acum nu mai am nevoie de validarea lor că produsele mele sunt ok pentru în 3 ani am tot testat materiale și tehnici și am ajuns să mă stabilizez pe ceea ce vreau să fac.

    4. Ce sfat ai pentru artizanii care încă nu sunt siguri dacă au nevoie de un brand pentru afacerea lor handmade?

    Mihaela (Cadouri Dichisite):

    Înainte de orice, este nevoie să își răspundă sincer la un set de întrebări și să stabilească până unde vor să ajungă cu pasiunea lor. Dacă aleg să transforme această pasiune într-o afacere creativă, atunci îi sfătuiesc să investească, înainte de orice, în brand. Sunt sigură că cei care aleg să cumpere creațiile mele, o fac tocmai pentru că brand-ul pe care l-am crescut cu atât de multă dăruire le transmite exact încrederea pe care o caută. Cred cu tărie că brand-ul este cel care vinde, ci nu artizanul din spatele brand-ului.

    Și, mai presus de orice, să creadă în ei și să își asculte inima creativă!

    Raluca (Bella Isa):

    Brandul îți dă șansa să arăți mai mult decât talentul și produsul finit pe care îl poți realiza. Te ajută să ieși în față, să te diferențiezi și să fii recunoscut și ținut minte. Brandul scoate în față nu doar talentul creatorului, ci și valorile pe care le are acesta. Și să îți împărtășești valorile te face să te conectezi mai ușor cu oamenii.

    Irina (Celestia Handmade):

    Sfatul meu pentru artizani este să își prețuiască timpul lor și să își dezvolte business-ul încet. Fără un brand închegat cred că vor testa la nesfârșit și nu vor avea vânzări (cum am avut eu în primul an). Odată stabilite direcția și obiectivele, totul devine mult mai clar și mai simplu. De asemenea, le recomand tuturor să scape de lozinca „fac de plăcere, dacă vând bine, ok, dacă nu, nu”. Așa cum mi-a zis și Andrada mie „dacă ai intenția să vinzi, hobby-ul tău e un business.”

    Experiența Mihaelei, a Ralucăi și a Irinei, demonstrează că atunci când ești dedicat să perseverezi, afacerea ta creativă își găsește mediul propice în care să se dezvolte.

    Astfel de artizani #cuInima, intră în fiecare zi în comunitatea Heartwarming Sibiu.

    Hai și tu, să înveți împreună cu ei, cum să îți transformi pasiunea pentru handmade, într-o afacere creativă înfloritoare. ⬇️⬇️⬇️

    Marketing creativ