Tehnologia ne ajută să fim conectați la o cantitate infinită de informație și realități, dar plătim un preț scump. Ne modificăm felul în care simțim și ne raportăm, atât la mediul înconjurător cât și la societate. Această provocare/problemă, își găsește natural rezolvarea, printr-o revenire subtilă dar evolutivă a lucrului manual, în obiceiurile zilnice.
Tehnologia avansează. Dacă în urmă cu doar câțiva ani, priveam detașați cum tehnologia era acuzată că îndepărtează interacțiunea socială, acum lucrurile s-au schimbat.
Avem posibilitatea de a fi împreună în mod instantaneu, oriunde am fi și de a experimenta o realitatea augmentată, multi-senzorială. Încercăm ca umanitate să imităm realitatea înconjurătoare, digitalizând-o.
În timp ce continuăm să căutăm noi moduri de a creea realități, “tehnologia digitală schimbă felul în care ne funcționează creierul„.
Umanitatea evoluează la un ritm rapid, dar apar goluri
Este vorba despre o nevoie acută, terapeutică de a reintegra și modula experiența autentică senzorială în viața de zi cu zi. De a simți lumea, prin mâinile și porii noștri.
Motivul?
Anxietatea creată de tehnologie, suprastimularea senzorială și sindromul separării sociale.
Vedem aceste manifestări în copii dar și în adulți. Vedem agitație, separare, izolare, stres greu de gestionat.
Soluția profundă, este întoarcerea la experiența senzorială controlată.
Arta lucrului manual, curentul handmade, artizanatul, devin astfel activitățile cheie care vindecă golurile create de evoluția tehnologică rapidă.
Mecanismul lor terapeutic, se distinge prin perpetuarea stărilor de liniște, calm, focalizare și relaxare.
Avantajul imens: accesibilitatea pentru absolut toate categoriile sociale, fără forme de discriminare, prin tehnici disponibile oricărui buzunar și mereu la îndemână.
Inima Creativă începe să bată din nou
Capacitatea lucrului manual, de a modela experiențe senzoriale controlate, este de zeci de ani folosită în cadrul terapiilor complementare și în cabinetele psihoterapeuților.
Nu este de mirare atunci, de ce ne relaxăm când gătim, grădinărim, reparăm sau creeăm un obiect.
Este terapie curată, instinctivă.
Viitorul
Este credința mea, că ne aflăm într-un moment în care viitorul societății, cere cu putere încă de pe acum, o nouă integrare a activităților creative de lucru manual, în ciclul nostru zilnic.
Astfel, propun transformarea preconcepției de hobby, într-o experiență și o stare de a fi, la fel de naturală ca îngrijirea corpului și a minții.
Îngrijirea inimii creative
Separarea, dintre societate și domeniul creativ, are nevoie să fie înlocuită cu o reconectare:
• Cu propria inimă creativă, în intimitatea casei și familiei.
• Cu inima colectivă creativă, a comunității din care facem parte. Fiindcă la nivelul cel mai simplu, cu toții simțim la fel!
Astfel, ea creează un mediu emoțional optim, propice dezvoltării.
Cele 3 nivele
Procesul, presupune 3 nivele de dezvoltare: individual, familial și colectiv
1. Individual – Introducerea unei activități senzoriale conștiente în ritualul zilnic.
Fie că este coloratul, în cartea de colorat cu mandale, sau modelarea în lut, broderia sau croșetatul. Oricare ar fi activitatea aleasă, pentru a savura întregul set de beneficii fizice și emoționale, este nevoie de perseverență în practicarea ei.
2. Familial – Crearea unei experiențe imersive, de învățare a tehnicilor de lucru manual, dedicată copiilor și adolescenților.
Trecutul ne-a învățat să apreciem valoarea tradițiilor transmise din generație în generație. Colaborarea în familie și în mediu familial, creează o bază emoțională echilibrată. Aceasta modelează mai târziu un adult care poate gestiona optim, stimulii de stres.
3. Colectiv – Îmbogățirea evenimentelor de profil, prin expoziții vii, workshopuri active și ateliere de creație deschise publicului.
Expunerea constantă la un mediu creativ, îl transformă dintr-un domeniu “exclusivist”, într-o activitate normală. Își recapătă astfel locul, în mijlocul nostru, în inima comunității, hrănind mereu conexiunea emoțională dintre noi
Imaginația ne modelează viitorul și inima creativă ne aduce din nou împreună
Societatea va avea nevoie în viitor, nu de roboți umani. Această cursă am pierdut-o de mult.
Ci omul viitorului, va fi cel care este conectat cu inima sa creativă. Ea va susține și hrăni toate celelalte valori umane, precum empatia, respectul, compasiunea, și dorința de a crește, asemeni unui copac cu rădăcini adânci.
Puterea noastră, a iubitorilor, susținătorilor și creatorilor dedicați artei lucrului manual, este să conștientizăm și să încurajăm această conexiune. Atât în noi înșine, cât și cu cei din comunitățile noastre. Împreună.
Articolul este inspirat de participarea a Heartwarming Sibiu, ca finalist Future Makers, în competiția de idei de business orientate spre viitor.
Subiectul a fost de asemenea discutat în cadrul întâlnirii „Viitorul în Handmade”, organizat de Heartwarming Sibiu și dedicat comunității creative din Sibiu, din data de 27 Octombrie.
Aceasta a avut loc la restaurantul Capsicum, o locație boemă, cu o atmosferă curajoasă, perfectă pentru schimbul de idei efervescente care a avut loc.
Resurse:
Efectele tehnologiei pe creierul nostru:https://www.psychologytoday.com/intl/blog/keep-it-in-mind/201107/is-technology-making-our-brains-lazy
Modulare senzorială pentru adolescenți și adulți: https://www.ot-innovations.com/clinical-practice/sensory-modulation/the-sensory-modulation-program-for-adolescents-adults/
Anxietatea provocată de tehnologie:
https://www.bentley.edu/prepared/how-technology-causing-anxiety
Profilul senzorial al adultului: Măsurarea tiparelor procesării senzoriale: https://pdfs.semanticscholar.org/7bcb/e5d58352ffc97123526a8fe7188c6185dc2d.pdf
Separarea Socială: http://gnappell.org/articles/separation.htm
Realitate Augmentată:
https://computer.howstuffworks.com/augmented-reality.htm
Un gând despre „Viitorul în Handmade”