Portretul iubitorului de handmade din România (recomandări și așteptări) partea a 2-a

Porțiunea de întrebări cu răspunsuri unice, personale, al acestei aventuri în mintea și inima iubitorului de handmade, este o comoară de resurse pentru orice artizan, indiferent dacă este profesionist sau începător.

Citește prima parte AICI!

De asemenea, ajută la prezentarea unor tipare de gândire, care ne apropie pe unii de ceilalalți, dezvăluind partea intimă din interiorul nostru, de suflet cald, iubitor de frumos, ce apreciază legătura unică interumană, hrănită blândețe de fenomenul „handmade” de la noi din țară.

Citește cu atenție răspunsurile la următoarele 4 întrebări, și gândește-te la ce înseamnă ele pentru tine:

• Dacă ești un iubitor de frumos, oare te regăsești în aceste răspunsuri, sau ai altă părere, diferită de tot ce ai citit aici?

• Dacă ești un artizan, ce impact au aceste răspunsuri asupra afacerii tale, a relației pe care o ai cu clienții și asupra procesului de creație? Cum poți folosi aceste informații, pentru a-ți îmbunătăți afacerea creativă?

Cele 4 Mari Întrebări și răspunsurile lor:

1. Obișnuiești să îți promovezi artizanii preferați? Cum?

Majoritatea răspunsurilor, pendulează între recomandări verbale (33%) și în mediul online (30%) alături de share/distribuiri cu/fără tag pe Facebook (25%). Apoi, urmează recenzii și feedback (6%), dăruirea de cadouri celor dragi (3%), sau alte metode (1%).

„Le port bijuteriile și pun poze pe Facebook cu mine purtând bijuteriile sau fac poză decorațiunilor după ce le-am pus în casă și postez pe pagina artizanului.”

„Îi laud la toată lumea, mă opresc cu turiștii la standul lor, port des produsele lor și povestesc despre ele și artizan, când acestea sunt apreciate de cei din jur.”

„Cel mai fain e că le port munca aproape zilnic!”

„Da – Facebook, reclamă către cei din jur, cadouri în care includ cartea de vizită a artizanului.”

„Purtând și vorbind despre produs și artizan.”

„Folosire și dăruire.”

O categorie mică de oameni nu promovează (2%), nici verbal, nici online, fie pentru că nu simt că se pricep sau pur și simplu nu o fac.

2. Care este motivul principal pentru care cumperi produse handmade?

Majoritatea răspunsurilor primite, pun cel mai mare preț, pe unicitate și originalitate (40%).

Celelalte motive sunt multe și frumoase:

• Personalizare (10%).

• Susținere talent și creativitatea individuală (4%).

• Susținerea comunității locale (3%).

• Aprecierea muncii și a pasiunii (3%).

• Emoția și sufletul din piese (2%).

• Plăcerea personală (1%).

În continuare, citește răspunsuri foarte originale și pline de drag:

„Îmi plac oamenii care fac ceva cu mâinile lor și în același timp, nu-mi place și mă obosește să merg la mall.”

„În principal, pentru susținerea artei și comunității locale. În plus, pentru produse, care sunt deseori mai frumos realizate decât un produs în serie și mai originale (și nu doar originale, deoarece uneori se simte inspirația sau produsul se găsește în variante asemănătoare și în serie.”

„Conexiunea pe care o simt cu anumite produse. Sunt produse pe care le simt ca și cum ar fi ale mele, fără să am nevoie neapărată de ele și le achiziționez.”

„Mie drag de cei care lucrează frumos și original.”

„Sunt vii.”

„Unicitatea și povestea din spatele obiectelor.”

„Poartă amprenta creatorului”.

„Armonizarea gustului comun cu inspirația și creația artizanului.”

„Fiecare produs este unic. Nici cerceii nu sunt identici!”

„Le iubesc, le simt energia, mă farmecă.”

„Sunt deosebite, și dacă e personalizat, dau o notă personală cadoului. Nu e doar ca să fie făcut.”

3. Ce te nemulțumește din interacțiunea cu un artizan?

Impresiile iubitorilor de handmade sunt extrem de variate, însă toate se învârt în jurul unei lipse de compasiune spre client. Lecțiile de învățat de aici, sunt neprețuite:

Peste 10% nu au nimic de reproșat iar 4% nu au răspuns.

Însă din cei care au făcut-o, 40% reclamă atitudinea artizanului. Fie că este prea rece, sau prea insistent, fie că tratează clientul cu indiferență sau cu un aer de superioritate, acesta pierde de fiecare dată potențiali clienți.

Interacțiunea directă cu clientul este în continuare în prim plan, 15% din ei, fiind nemulțumiți de o lipsă de respect, lipsă de atenție la nevoile și cerințele clienților, grăbirea și repezirea lor.

Lauda de sine sau faptul că un artizan se plânge că e mult de muncă, îi face pe 3% din clienți să regrete că l-au abordat, iar la târguri în special, reacția artizanului în care pare deranjat de întrebări, îi face pe oameni să facă cale întoarsă.

5% dintre respondenți, au fost dezamăgiți de atitudinea persuasivă, de disperare de a vinde, atât în mediul online, cât și în cel fizic.

Cireașa de pe tort: impactul neprofesionist al brandului a fost menționat de peste 60%: fotografii de proastă calitate, texte cu erori gramaticale, probleme de transport și costuri neprecizate, indiferența post cumpărare, atitudinea negativă și deloc prietenoasă a artizanului.

„De la târguri și din magazine, mă nemulțumește comportamentul persoanelor care își ignoră clienții și nu le acordă atenție nici când stau în fața lor. Al persoanelor care nu vorbesc frumos și civilizat, și care par deranjate de eventualul client, dacă acesta dorește informații.”

„Vorba prea multă. Prefer să aflu detaliile care mă interesează, despre produsul de care sunt interesată și să nu generalizăm.”

„Cei care se plâng că este mult de muncă.”

„Neatenția la micile detalii.”

„De multe ori, nu este dispus să ofere informații suplimentare despre produs.”

„Lipsa de transparență.”

„Personal, mă deranjează când mi se vorbește la per tu (la modul că „ne tragem de șireturi” chiar!), când mă grăbește cineva să raspund mai repede la mesaje, când se scuză că nu poate face ceea ce trebuie să facă pentru că e copilul treaz, etc. Am avut și o situatie în care mi s-a expediat cu ramburs, fără să se intereseze km suplimentari și fără să mă întrebe dacă e ok pentru mine să platesc 60 lei transport la o comanda de 50 lei… Lipsa de profesionalism e scuzabilă, pentru că aceasta se dezvoltă în timp, dar lipsa de respect mi se pare esențială.”

„Răspunsuri vagi, răspunsuri târzii.”

„Dacă nu știe să explice ce face și nu oferă informații.”

„Dacă nu face lucrurile din pasiune.”

„Cei care nu știu să comunice cu artistul, să-l facă să revină.”

„Atitudinea – dacă simt că este persuasivă înspre agresivă vis-a-vis de un produs pe care l-am admirat (fără a-mi exprima dorința de a-l achiziționa).”

4. Ce ai vrea să transmiți unui artizan, ca să își îmbunătățească relația cu clienții?

Feedbackul primit de la clienți, este singura, cea mai prețioasă informație, care te ajută să îți dezvolți o afacere creativă armonioasă. Ai observat mai sus, importanța crucială a unei relații sănătoase cu clienții, îmbinată cu o strategie de branding în care te îngrijești de toate aspectele vizuale și de povestea ce o transmite afacerea ta.

În finalul formularului, am cerut aceste sfaturi, fiindcă pasionații de artizanat, din iubirea și dedicarea pentru acest domeniu, sunt dispuși să se ajute reciproc, necondiționat. Acesta este unul de motivele pentru care voi fi veșnic îndrăgostită de această comunitate!

Iată sfaturile lor:

„Să fie mai atent la exprimarea online.”

„Să fie receptiv.”

„Să facă poze care să pună în evidență produsul.”

„Să fie original și atent la ce își dorește clientul.”

„Să fie el însuși.”

„Să creadă în ceea ce face.”

„Să întrețină o bună colaborare cu clientul, să livreze produse de calitate.”

„Să fie sincer și să respecte clientul.”

„Să folosească pe cât posibil, cele mai de calitate materiale.”

„Să fie sincer și uman și când relaționează cu un client, nu doar când crează produsele.”

„Să colaboreze cu un specialist care să îl învețe cum să își îmbunătățească relația cu clienții.”

„Să se exprime întotdeauna politicos (chiar dacă uneori e mai dificil) și să trateze potențialii clienți cu răbdare și bunăvoință. Chiar dacă omul nu cumpără pe moment, ține minte experiența pozitivă și e posibil să revină sau să recomande mai departe.
În plus, pentru îmbunătățirea relației cu propria persoana, să se respecte. Să nu își subaprecieze munca doar de dragul mai multor comenzi și să își explice corect și ferm, dar bineînțeles politicos părerea față de clienții „mai puțin binevoitori”.”

„Să fie sincer, cu o atitudine pozitivă și încrezător în ceea ce face, fără exagerări și zâmbete false.”

„Să își promoveze cât mai bine produsele, să fie comunicativ.”

„Receptivitate la cereri.”

„Vorbește cu oamenii și ei îți vor spune cât de fain e ceea ce faci!”

Promovare si calitate produs

„Să se promoveze online în străinatate, la noi nu este așa de apreciat artizanatul.”

„Să testeze diversitatea gusturilor cumpărătorilor.”

„Să învețe și despre business și să nu se bazeze doar pe talentul său.”

„Să fie receptiv la discuțiile cu clienții și să fie tolerant. Chiar dacă produsele necesită multă muncă și răbdare. It never knows!”.

„Să nu insiste în a-și lăuda produsul.”

„Originalitate.”

„Să facă o descriere a produsului cât mai sinceră.”

„Că trebuie să se implice mai mult în relația cu clienții.”

„Să răspundă la întrebări într-un interval rezonabil de timp, să fie deschis la produse pe comandă specială (fie și ele mai ciudate).”

„Succes.”

„Să aibă curaj, să aibă grijă la aspect, să se poarte civilizat și să nu fie insistent. Atent la clienți și nevoile lor.”

„Să promoveze produsele.”

„Să vorbească despre produsul său.”

„Be online.”

„Din experiența de artizan și client, am învățat că cel mai mult ducem lipsa de oameni, respectiv omenie/demnitate! Mesajul meu se rezumă la o simpla propoziție, care cuprinde multă esență: „Dragul meu, fii OM!” . Am testat pe buzunarul și riscul meu aceasta expresie și am pierdut atât de puțin, încât nu merită să stai mereu cu frica în oase ca nu primești banii de la client, sau că vrea să te păcălească și nu mai ridică pachetul, sau că te lasă baltă cu comanda, etc. Dacă respecți omul din fața ta, îi spui sincer care sunt caracteristicile produsului tău și oferi transparență totală, el la rândul lui îți va oferi o colaborare de calitate. E simplu și la indemana oricui. Nu trebuie să căutați rețete complexe. Dar trebuie să aveți încredere și răbdare.”

„Comunicare la obiect și cât se poate de promptă.”

„Să fie autentici, să nu copieze pe alții.”

„Să vină mereu cu ceva nou”.

„Să fie prietenos și dispus să explice cum își realizează creațiile, dar să nu fie prea insistent.”

„Mici descrieri ale muncii lor, pe pagina de profil, ocazional.”

„Să fie deschis la comunicare. Să de-a detalii asupra produsului și materialelor folosite. Și mult succes în activitatea pe care o desfășoară.”

„Să comunice cât mai mult cu clienții.”

„Reclama este sufletul comerțului, iar bunul simț deschide portofelul clientului.”

„Să fie deschis, să aibă încredere în calitatea și valoarea produselor create.”

„Gândește pozitiv, nu îți pierde speranța.”

„Să vorbească frumos și să aibă răbdare cu clientul.”

„Să acorde importanță detaliilor mici care fac diferența, eventual să ofere mici recompense clienților (dacă are posibilitatea asta, mai ales clienților fideli), la târguri să îi lase să studieze un produs în voie și să asiste clientul fără a-și supra-aprecia produsele (să lase clientul să le aprecieze), nu să dea impresia că e disperat să vândă neapărat un produs….per ansamblu, să-și păstreze aerul de artizan/artist și să nu se transforme într-un vânzător oarecare.”

„Să fie înțelegători.”

*Dintre respondenții pentru ultima întrebare, 37% nu au răspuns și 8% au scris „Nimic.”

Concluzii

Dacă ești iubitor de produse realizate manual, influența și experiența ta are un efect nemaipomenit, ce îi ajută pe artiști și artizani, să îți ofere produse de cea mai înaltă calitate. Este o simbioză armonioasă care hrănește toate inimile implicate în proces. Iar pentru asta, îți mulțumesc!

Ca artizan, te încurajez să folosești aceste informații, pentru a-ți ghida pas cu pas spre succes, propria afacere în domeniul handmade.

Citește și prima parte al acestui articol: „Portretul iubitorului de handmade din Romania”.

**Formularul a fost distribuit în comunitatea online (Facebook) Heartwarming Sibiu și a artizanilor susținători din toată țara, cu promovare organică exclusivă (nerepetitivă – fără repostări), timp de 30 zile, pe durata lunii Iunie și a fost completat de 80 de persoane.

Dacă ești iubitor de handmade, te invit să pătrunzi în comunitate Heartwarming Sibiu pe Facebook.

Dacă ești artizan, și cauți să îți îmbunătățești afacerea și relațiile cu clienții, te invit în grupul Artiști și Artizani în Gura Lumii, unde săptămânal:

• primești sfaturi gratuite de marketing digital pentru domenii artistice de la mine.

• poți participa la workshopuri online, gratuite, de fotografie de produs, descriere de produs și Branding – Logo, cu specialiști din domeniu.

Cu drag,

(Artist, Artizan și Digital Marketing Specialist)

Un gând despre „Portretul iubitorului de handmade din România (recomandări și așteptări) partea a 2-a

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s